-Права людини - перш за все - експерт польської поліції

-Права людини - перш за все - експерт польської поліції

11.10.14 14:04 0 628
Радник з прав людини Головнокомандувача польської поліції підполковник поліції Кшиштоф Лашкєвич 10 жовтня провів семінар на тему «Захист поліцією прав людини».

У семінарі взяли участь представники ОВС Львівщини, на чолі з начальником штабу Головного управління МВС України у Львівській області полковником міліції Юрієм Гладуном. Також були присутні представники підрозділів міліції Львівщини та громадські активісти.

Основною метою семінару було ознайомити правоохоронців Львівщини з позицією поліції Польщі щодо порушення прав людини: расизму, ксенофобії, гендерної рівності та культурними відмінностями, котрі можуть стати причиною конфліктів, непорозумінь, а інколи навіть громадських заворушень.

На думку польського експерта, дотримання поліцією прав людини – необхідна і безумовна складова успіху реформи української міліції: «Ми є спочатку люди, а потім вже народи. Тому права людини – перш за все. Недопустимо, щоб представник поліції міг не виконати свій обов'язок, або виконати його не повністю по відношенню до людини з іншим кольором шкіри чи іншого віросповідання».

За словами підполковника польської поліції, радники з прав людини працюють при начальниках усіх комісаріатів поліції у Польщі. Вони відповідають у першу чергу за дотримання прав людини у відділках поліції, відслідковують усі такі порушення з боку поліцейських, а також створюють стратегії щодо захисту прав людини та навчають поліцейських правильно діяти по відношенню до тих чи інших людей.

«Є маса відмінностей і нюансів, присутніх, наприклад, у мусульманській культурі. А те, що Польща, до прикладу, є більш ніж на 90 відсотків католицька країна, поліцейські можуть у них не орієнтуватись. Тому ми мусимо навчити їх так, щоб жоден мусульманин чи мусульманка не могли сказати, що ми порушили якесь її право чи образили її релігійні погляди», - зазначив пан Лашкєвич.

Паралельно з порушенням прав людини, на думку пана Кшиштофа, завжди йде корупція. І побороти одне, не поборовши інше – неможливо. Тому в обов'язки радників з прав людини у Польщі входять також моніторинг діяльності поліції та оцінка моральності поліцейських.

«Якщо корупція не буде подолана – про права людини мова йти не може», - зазначив радник Головнокомандуючого поліції Польщі.

По завершенні презентаційної частини семінару, учасники мали можливість поставити запитання гостю з Польщі.

«У вас попереду багато завдань, але реформи провести – це головне. І легко не буде. Так само як не було легко нам. Але ми зробили це і тепер у Польщі поліція у рейтингах довіри вища за католицьку церкву», - зазначив на завершення пан Лашкєвич.

ВЗГ ГУ МВС України у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Високоякісна продукція ...
Наступна новина: На Волині відбулося ...

КОМЕНТАРІ