У Львівській області 10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я

У Львівській області 10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я

11.10.14 15:42 0 995
10 жовтня світова громадськість відзначає Всесвітній день психічного здоров'я. Вперше його відзначили у 1992 році з ініціативи заступника генерального секретаря Всесвітньої федерації психічного здоров'я (World Federation for Mental Health) Річарда Хантера. Тепер він щорічно проводиться за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я.

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, психічне здоров'я — це стан душевного благополуччя, яке дає кожній людині можливість реалізувати власний потенціал, долати звичайні життєві стреси, плідно працювати.

Порушення душевного благополуччя та рівноваги може спричинити розлади психіки та поведінки. таких осіб на планеті налічується більше 450 мільйонів. Кожен сьомий житель Європи потерпає від серйозних розладів психіки в будь-який період свого життя. Щорічно близько 7% населення страждають від серйозної депресії. Ця цифра зростає до 25%, якщо враховувати тривожні стани і більш легкі форми депресії.

За словами головного психіатра Департаменту охорони здоров'я ЛОДА Юрія Закаля, зростанню захворюваності на розлади психіки сприяють інформаційні перевантаження, політичні та економічні катаклізми в країнах, а передвісниками захворювань є стреси. «Найважливіше, що втрачає людина через нервово-психічні розлади – це працездатність», — зауважує Юрій Закаль.

Психіатричною службою Львівської області проводиться велика профілактична робота з метою попередження психічних розладів та покращення стану психічного здоров?я населення, зокрема – молоді, проводиться велика робота з родичами пацієнтів, що страждають на психічні розлади, по питаннях навчання хворих навичкам побутового самообслуговування для задоволення фізіологічних потреб, навчання найпростішим трудовим навичкам, дотримання техніки безпеки.

Практикується активне застосуванням арт-терапії, розвиток творчих здібностей пацієнтів з розладами психіки та поведінки.

У зв'язку з актуальною ситуацією в Україні значно зросла потреба у наданні невідкладної психіатричної, психотерапевтичної та психологічної допомоги. Для проведення психореабілітаційних заходів військовослужбовцям, постраждалим у зоні проведення АТО, і тимчасово переміщеним особам, у Львівській області створено психолого-психотерапевтично-психіатричні бригади за участю фахівців Української спілки психотерапевтів.

Також з метою надання невідкладної психологічної допомоги у Львові працює в цілодобовому режимі телефон довіри 15-58. Консультанти гарантують анонімність та конфіденційність абонента.

Нагадаємо, 19 вересня цього року директор Департаменту охорони здоров'я ЛОДА Богдан Чечотка наголосив під час прес-конференції присвяченій наданню психологічної допомоги потерпілим в зоні бойових дій та їх рідним, що охорона психічного здоров'я – один з пріоритетних напрямів галузі охорони здоров'я Львівщини на 2015 рік.

Довідка:

Психіатрична служба Львівської області складається із амбулаторної та стаціонарної служби. Амбулаторна служба-це:

- 29 психіатричних кабінетів при центральних районних та міських лікарнях;

- поліклінічне відділення Львівського психоневрологічного диспансеру на 120 прийомів;

- Дрогобицьке психоневрологічне відділення при Дрогобицькій міській поліклініці.

Стаціонарна служба: ліжковий фонд психіатричної служби Львівської області складає 2300 ліжок та 105 місць денного стаціонару, що становить 11,3 на 10 тис. дорослого населення.

Психіатричну допомогу дорослому населенню Львівської області надають 208 лікарів-психіатрів, які мають відповідну фахову підготовку та кваліфікаційну категорію.

На диспансерний облік з вперше в житті встановленим діагнозом щорічно ставиться 2500 – 2600 осіб дорослого населення. А загалом на обліку перебуває 46000 – 47000 осіб дорослого населення.

У Львівській області функціонують 8 будинків-інтернатів психоневрологічного профілю на 875 ліжок, знаходиться 12 спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів для дітей з затримкою психічного розвитку, мовними порушеннями, розумовою відсталістю і 2 будинки інвалідів дитинства.

Контактний телефон для отримання додаткової інформації:

292-06-38 – Закаль Юрій Петрович, головний психіатр Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: В Луцьку турнір з фізики

КОМЕНТАРІ