Слідчі Волині разом із колегами, перебуваючи в АТО, займалися обміном полонених

Слідчі Волині разом із колегами, перебуваючи в АТО, займалися обміном полонених

12.10.14 15:25 0 779
П'ятеро слідчих Волині на чолі із заступником начальника слідчого відділу Рожищенського РВ УМВС України у Волинській області Сергієм Ляшуком повернулася із зони проведення АТО, де надавали практичну допомогу з розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів. Тож завдяки їх клопіткій роботі чимало людей вдалося визволити з ворожого полону.

Щирими словами та дружніми обіймами їх зустрічали колеги. На честь повернення хлопців перший заступник начальника УМВС в області начальник слідчого управління Василь Дячук ініціював проведення вдячного молебню у капличці Свято-георгіївському храмі. А згодом полковник міліції подякував їм за сумлінне виконання службових обов'язків.

До складу збірної групи слідчих із західного регіону, які були відкомандировані на Схід, входили по п'ять представників із Волинської, Львівської та Івано-Франківської областей. Їх направили у різні населені пункти Донецької області - Дружківка, Артемівськ, Костянтинівка, Дзержинськ, Дебальцево. Координував роботою цих слідчих безпосередньо начальник СУ ГУМВС у Львівській області полковник міліції Сергій Вучкан.

– У тих областях, де зараз напружена ситуація, ми займалися звичною для нас роботою: відкривали кримінальні провадження, проводили збір матеріалів щодо підозрюваних осіб, здійснювали огляд місця події, фіксували всі докази та сліди кримінальних правопорушень, забезпечували якісний збір речових доказів, встановлювали свідків, очевидців, потерпілих, тобто формували всю доказову базу, яка б спростувала або ж підтвердила причетність конкретних осіб до скоєння кримінальних правопорушень, - розповів Сергій Ляшук, який очолював волинську групу слідчих. - Здійснюючи досудове розслідування в межах кримінальних проваджень, ми зверталися до суду із клопотаннями про проведення санкціонованих обшуків. Якщо особу підозрювали у скоєнні злочину, направляли клопотання в суд про оголошення цієї особи в розшук.

Однак специфіка роботи полягала в тому, що відкомандировані слідчі розслідували справи, що стосуються тільки тих кримінальних проваджень, які кваліфікуються за ч. 5 ст. 260 (Створення непередбачених законом воєнізованих або збройних формувань), а також – ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Варто відзначити і особливо важливу роль слідчих у справах обміну полоненими. Відносно тих осіб, які у складі незаконних воєнізованих формувань не вчиняли тяжких злочинів, ухвалою суду змінювали міру запобіжного заходу (перекваліфіковуючи їх дії з ч. 5. ст. 260 на ч. 2. ст. 260 ККУ) із утримання під вартою на особисте зобов'язання. Це дало підстави для їх звільнення із місць утримання, а відтак передавали справи відносно них відповідним органам для проведення обміну. За період перебування в зоні АТО загалом підготували до обміну матеріали відносно п'ятдесяти осіб.

В Артемівському районі, в рамках відповідних кримінальних проваджень, слідчі проводили огляд на місці підірваних мостів. Вони знайшли всі беззаперечні докази того, що до скоєння цих злочинів причетний генерал-полковник донського козацтва, який керував незаконними збройними формуваннями на цій території. Нині його оголошено в розшук.

Сергій Ляшук зауважив, що працювали зазвичай до другої години ночі, адже в середньому за один день доводилося поводити слідчі дії одразу за кількома кримінальними провадженнями. Бувало, що в провадженні одного працівника було по дванадцять справ. Тож доводилося працювати не рахуючись із часом, відведеним для відпочинку:

– Поблизу населеного пункту Миколаївка Слов'янського району нас залучили до огляду величезної території місцевого заводу. До цього там займали свої позиції сепаратисти, які після відходу залишити зброю. Заховавши її у «бункери», зловмисники затопили їх водою. Крім того, в ангарах виявили два автомобілі, які сепаратисти вивели з ладу та надійно заховали. Нам довелося майже добу проводити слідчі дії для отримання доказів у кримінальному провадженні.

Пригадуючи робочі будні на Донеччині, слідчий розповів, що на території Слов'янського району виявили могильники – масові поховання невстановлених тіл:

- Коли ми прибули на місце події, то виявилося, що територія навколо замінована: один зі співробітників міліції наступив на приховану «розтяжку», але, на щастя, вибухівка не спрацювала. Обійшлося… І що цікаво: напередодні цю територію ретельно оглянули сапери, але цих «подарунків» тоді не було…

За період місячного відрядження жоден із наших волинських слідчих у зоні АТО не постраждав. Однак стався прикрий випадок із колегою з Івано-Франківська.

– Слідчий опинився в епіцентрі вогневих подій, – пригадує Сергій Ляшук. – Сталося так, що учасники незаконних збройних формувань напали на райвідділ міліції у місті Дебальцево. В той час у приміщенні перебувало багато правоохоронців. Від потужного вибуху, в результаті якого перший поверх райвідділу дуже пошкодило, стався обвал верхніх поверхів. Слідчий впав разом із рештками будматеріалів та бетонним перекриттям із другого поверху та отримав серйозні переломи. Зараз його життю нічого не загрожує і він продовжує лікування у столичному шпиталі. Тож, повертаючись додому, ми всі дружно відвідали його у лікарні. Дуже приємно було побачити та поспілкуватися, адже спільна робота нас згуртувала, і ми ніколи не дозволяли собі бути байдужим до чужої біди.

СЗГ УМВС України

у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Палій радить, що робити, ...

КОМЕНТАРІ