У Луцьку відкрилася виставка литовського художника Артураса Слапшиса, приурочена до 585 річниці З’їзду європейських монархів

У Луцьку відкрилася виставка литовського художника Артураса Слапшиса, приурочена до 585 річниці З’їзду європейських монархів

12.10.14 11:53 0 654
585 років тому стіни замку Любарта зустрічали європейських монархів. З'їзд королівських осіб відбувся у Луцьку в 1429 році та мав на меті розв'язати політичні та економічні суперечності у центрально-східній Європі: волоське та ганзійське питання, створення антитурецької коаліції, релігійні протиріччя. Та чи не найголовнішою причиною зібрання З'їзду було коронування Князя Вітовта.

з нагоди відзначення цієї події в Художньому музеї міста Луцька відбулося урочисте відкриття виставки литовського художника Артураса Слапшиса «Портрети правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського».

Розпочався захід театралізованим дійством. Гостей замку зустрічали Луцький кликун, лицарі та середньовічні пані. У галереї Художнього музею відбувалася аудієнція у одразу двох князів – Дмитрія-Любарта Гедиміновича та Вітовта Великого. Артисти Волинського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка подарували учасникам заходу тематичну театральну постановку. Поринути у атмосферу Середньовіччя допомагав і ансамбль старовинної музики «Львівські менестрелі».

«Українці ще у ті давні часи заявили про наміри жити у мирі й співдружності з європейськими народами», - зазначив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, вітаючи авторів, організаторів та гостей виставки

«Минув час. Кордони України знову у небезпеці. Наш народ знову прийняв доленосне рішення: жити у європейській спільності, бути незалежним та вільним. Цей вибір ми підвереджуємо пролитою кров'ю та героїзмом наших воїнів. Президент України Петро Порошенко вольовим рішенням підписує доленосні для держави документи - Угоду про Асоціацію з Євросоюзом. Історія повторюється: і тоді і нині нація робила кроки назустріч дружнім сусіднім народам», - підкреслив Володимир Гунчик.

«Хотілося б, щоб наші діти, внуки, правнуки пам'ятали історію, всі значимі для України події. Вони підтверджували наше право на існування, свободу, вільний вибір. Минуть роки і наші нащадки згадуватимуть: саме у 2014 році Україна вкотре виборола свою Незалежність», - наголосив голова облдержадміністрації.

«Історія йде циклічно. українці знову відчувають потужну підтримку братнього європейського народу – литовців. У найважчі для нас часи, нам допомагають і підтримують на шляху до європейської спільноти», - сказав голова облради Валентин Вітер.

Луцький міський голова Микола Романюк подякував литовським митцям та науковцям за чудову нагоду долучитися до нашої спільної історії. Він розповів, що річниця З'їзду європейських монархів мала відзначатися в Луцьку на більш урочистому рівні, однак агресія з боку Росії, війна, перекреслила усі плани. «Усупереч усьому, мистецтво, культура завжди надихатимуть усіх нас, щоб ми стали міцнішими. Я дякую Литві за підтримку України від перших днів Євромайдану, вчора, і завтра», - сказав він.

До Луцька завітав і автор картин Артурас Слапшис, власник цієї колекції Антанас Гедвілас, історики Томас Баранаускас та Інга Баранаускієне. Литовська делегація поділилася з відвідувачами виставки історією створення портретів, а також маловідомими історичними фактами з життя окремих особистостей.

Оглянути виставку «Портрети правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського» можна у Луцькому Художньому музеї упродовж місяця.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Кращі товари та послуги ...

КОМЕНТАРІ