На Львівщині організовуватимуть кооперативний рух

На Львівщині організовуватимуть кооперативний рух

13.10.14 16:07 0 705
Для Львівщини дуже актуальним є питання створення та підтримки сільськогосподарських кооперативів. Про це йшлося 10 жовтня під час круглого столу за участі першого заступника голови ЛОДА Йосифа Ситника.

“В нашій області понад 80% продукції АПК виробляють дрібні господарства, тому проблема, яка виникає у них – це збут продукції, стандарти якості, вимоги, які ставляться ЄС після підписання Україною асоціації. Ми мусимо це скерувати в правове поле, а з іншого боку повинні дати чіткі сигнали і розуміння людям, як вони можуть самоорганізуватися з метою створення кооперативів, як виходити на ринок, брати участь в різних тендерах, закупівлі, продажі своєї продукції, а найголовніше – розвивати переробку вирощеної ними продукції власне через кооперативні об'єднання”, – розповів Й. Ситник.

Як зазначив перший заступник голови ЛОДА, необхідно зробити все те, що залежить від влади, щоб Львівщина пройшла цей шлях достойно і швидко. “Пропоную з жовтня впродовж 2 місяців кожній райдержадміністрації організувати виїзди фахівців по районах, селах, які б чітко пояснили, яка буде підтримка влади, як організовувати кооперації та які проблеми в них виникають при цьому”, – додав він.

Презентуючи Програму підтримки сільськогосподарських кооперативів у 2015 році, заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Чопик, повідомив, що станом на 1 жовтня цього року на Львівщині зареєстровано 53 сільськогосподарських кооперативів, з них – 22 працюючих.

Основними причинами незадовільних темпів розвитку корпоративного руху є незначне фінансування з Державного та обласного бюджетів, складні механізми надання підтримки коопераціям, неможливість отримання пільгових кредитів товаровиробникам тощо.

Учасники круглого столу наголосили на необхідності удосконалення механізмів фінансової підтримки суб'єктів малого аграрного бізнесу та сільськогосподарської кооперації.

В свою чергу, Департамент агропромислового розвитку спільно з Регіональним фондом підтримки підтримки підприємництва у Львівській області розробив механізми фінансової підтримки кооперативів. Зокрема, запропоновано надавати товаровиробникам кредити під 5-10% річних на термін до 3 років за рахунок коштів обласного бюджету, а також надання гарантій для отримання ними банківських кредитів.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Спецбатальйон ...
Наступна новина: В Закарпатській області в ...

КОМЕНТАРІ