"Виборча кампанія: типові порушення, кримінальна і адміністративна відповідальність та алгоритм дій у випадку їх виявлення"

"Виборча кампанія: типові порушення, кримінальна і адміністративна відповідальність та алгоритм дій у випадку їх виявлення"

14.10.14 17:03 0 733
Такою була тема «круглого столу» за участю начальника УМВС України у Волинській області Петра Шпиги, працівників слідчого управління та управління громадської безпеки УМВС, представників Громадської ради при обласному управлінні міліції, громадських організацій «Опора», «Чесно» та «Комітет виборців України» і журналістів.

– Виборча кампанія – у розпалі, тож ми повинні об'єднати зусилля, аби попередити можливі правопорушення, а у випадку їх виявлення – оперативно припинити та притягнути винних осіб до відповідальності, – із такими словами до присутніх звернувся Петро Шпига.

Про типові правопорушення розповів начальник відділу управління громадської безпеки УМВС Віталій Тортина:

– Загалом зафіксовано 16 порушень, пов'язаних із виборчим процесом, у Луцькому, Ратнівському, Маневицькому, Ківерцівському, Ковельському районах та у місті Луцьку. Серед них – розміщення друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно або неповно, непрямий підкуп виборців та використання адміністративного ресурсу для проведення передвиборчої агітації. Усі вони належним чином зареєстровані, тож працівники міліції проводять за ними перевірки.

Окрім того, правоохоронець наголосив на діях міліціонерів, котрі нестимуть службу поблизу виборчих дільниць безпосередньо у день волевиявлення.

Своєю чергою голова Громадської ради при обласному управлінні міліції Антон Цісарук загострив увагу на необхідності залучення громадськості до охорони громадського порядку у період проведення передвиборчої кампанії та у день виборів зокрема:

– Залучивши на допомогу працівникам органів внутрішніх справ представників громадських організацій або ж громадських формувань, ми зможемо частково попередити імовірні правопорушення або ж оперативно їх припинити.

Про адміністративну та кримінальну відповідальність поінформував заступник начальника слідчого управління Анатолій Петрушин, наголосивши на прямому та непрямому підкупі виборців.

Аби правоохоронці могли чітко виконувати свої професійні обов'язки, в системі службової підготовки вони пройшли відповідний курс навчання. Разом із тим, тематичні тренінги з міліціонерами проведуть представники волинського відділення Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України».

– Ми уже підготували відповідний посібник із типовими правопорушеннями, які можливо фіксуватимуть безпосередньо у день голосування. Такі методичні матеріали будуть у всіх працівників міліції, які перебуватимуть поблизу виборчих дільниць, – зауважив голова правління Юрій Кресан.

На необхідності безумовного дотримання виборчих прав громадян та притягнення до відповідальності їх порушників наголосила координатор громадського руху «ЧЕСНО» в області Марія Доманська.

Насамкінець координатор виборчих програм громадської мережі «Опора», представники якої фіксують правопорушення від початку проведення передвиборчої кампанії, Михайло Шелеп розповів, що найчастіше активісти фіксують порушення правил і форм проведення агітації, та акцентував на тому, що між їхніми представниками та працівниками міліції є повне порозуміння і співпраця. Червоною ниткою у виступі Михайла Романовича також пройшла теза щодо належного супроводу бюлетенів:

– Часто доводиться бачити, коли члени дільничних виборчих комісій безпосередньо в ОВК переписують протоколи. Реагування з боку правоохоронців на фальсифікацію виборчої документації повинно бути миттєвим.

Загалом учасники «круглого столу» узгодили алгоритм співпраці задля проведення позачергових парламентських виборів у правовому полі.

СЗГ УМВС України

у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Працівники ДАІ Буковини ...
Наступна новина: Працівники ДАІ Рівненщини ...

КОМЕНТАРІ