У Житомирі пройшли Дні польської культури

У Житомирі пройшли Дні польської культури

14.10.14 08:56 0 654
10 – 12 жовтня в обласному центрі відбулися Дні польської культури. Керівництво області та міста підтримало ініціативу обласної Спілки поляків України щодо проведення цікавих й змістовних заходів, спрямованих на підтримку й розвиток польської культури, яка є невід'ємною частиною духовного життя Житомирщини. Всі події проходили під патронатом маршалка Сенату Республіки Польща Богдана Борусевича, маршалка Шльонського воєводства Мирослава Секули, голови міста Плоцька Андрія Новаковського, депутата Шльонського воєводства Станіслава Домброви та за сприяння Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці.

Високоповажна делегація відвідала польський цвинтар в обласному центрі та вшанувала пам'ять видатних земляків – митців Юліуша Зарембського та Ігнація Падеревського.

Крім того у Житомирській музичній школі №1 ім. Б. Лятошинського відбувся круглий стіл на тему: «Романтизм та його національні інтерпретації», а також концерт заслуженого колективу польської культури камерного ансамблю ім. І. Добжинського, присвячений творчості польського музиканта Юліуша Зарембського. А в обласній науковій універсальній бібліотеці ім. О. Ольжича пройшла Всеукраїнська науково-практична конференція «Активність польської громади – громадянська активність», присвячена 25-річчю обласної Спілки поляків України.

А всіх поціновувачів справжнього мистецтва зібрав ХХ Міжнародний фестиваль польської культури «Веселка Полісся», що проходив у Житомирському академічному українському музично-драматичному театрі ім. І. Кочерги. На захід завітали і представники влади Житомирщини – кандидат на посаду заступника голови облдержадміністрації Ярослав Лагута та голова обласної ради Віталій Француз.

Своєю майстерністю та самобутністю, переплетеними із польським культурним колоритом, глядачів вразили колективи «Срібні голоси», «Ажур», «Поліські соколи», «Кольорові пташки», «Короліски», «Дзвонечки», а також солісти Ірина Навоєва та Юліуш Німцевич.

Завершилися Дні польської культури урочистим богослужінням у кафедральному костелі Святої Софії. На всіх заходах польська делегація неодноразово висловлювала підтримку Україні у подоланні сепаратизму на сході держави.

Ці святкові заходи вкотре довели, що Житомирщина – це толерантний регіон, який став другою Батьківщиною для представників багатьох етнічних спільнот. А культурне різноманіття нашої області об'єднує, захоплює й надихає багатьох людей.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Фільм «Плем’я» ...
Наступна новина: Лауреатом Нобелівської ...

КОМЕНТАРІ