«Україна соборна»

«Україна соборна»

15.10.14 13:21 0 672
Оберегом кожної нації є її історія, культура та духовні цінності, які передаються від покоління до покоління. Особливо це стосується традиційних свят, започаткованих ще нашими пращурами. Свято Покрови Божої Матері бере свій початок ще з візантійських часів. Коли Царгород, столицю Візантії, взяли в облогу. Людям, які молилися в храмі за охорону міста, явився образ Божої Матері. Вона молилася разом з усіма і тримала покрову-омофор, якою потім накрила і захистила всіх людей у церкві. Покров-омофор став символом опіки і заступництва Пресвятої Діви Марії. Образ Покрови був священним і для козаків Запорозької Січі. Козацьке військо обрало Пресвяту Діву Марію своєю покровителькою. Звертаючись до неї, вони казали: «Покрий нас чесним своїм покровом і ізбави нас від усякого зла». Символічним є те, що у це свято на Полонській землі людям відкриється історичний шлях України та міста, у вигляді інформаційно-популяризаційного стенду з історії Української державності від княжої доби до сьогодення.

Урочистості з відкриття стенду розпочалися з державного гімну України. До присутніх звернувся голова районної державної адміністрації Анатолій Рибачок, зокрема він зазначив: «Зерна державності зріли у глибинах національної історії і проростали навіть у тяжкі часи національного гніту. Незалежна держава – це тисячолітня історія боротьби за власну свободу, за можливість жити у своїй державі, розмовляти своєю мовою. Між іншим, саме в це світле свято, у Верховній Раді України має відбулось голосування перенесення свята Збройних Сил України на 14 жовтня».

В історичний розвиток та становлення України як незалежної держави певний вклад внесла і Полонщина. Край з давніх часів перебував у вирі усіх подій, що відбувалися в державі. Це і національно визвольна боротьба українського народу 17 століття, революційні події 17-19 роки минулого століття, роки голодомору, Другої Світової війни, події Помаранчевої революції та Революції Гідності. Жителі району досить активно долучились до цих подій. Наразі хлопці з Полонського району беруть участь в зоні бойових дій на сході України, громада району бере активну участь у зборі гуманітарної допомоги як військовим в зоні АТО, так і жителям Донецької та Луганської областей. Самостійна соборна Україна була і залишається метою життя мільйонів наших співвітчизників.

Проте, найбільш гірким і гнітючим є те, що наші демократичні сили, як завжди, виявляються розпорошеними. Після здобуття перемоги в Революції Гідності замість того, щоб спільно будувати європейську, демократичну державу почалися внутрішні поборювання. Найбільш неприємним є те, що окремі гуртуються з тими, проти кого, власне, і був Майдан. Завжди в історії після великих подій була реакція, після революції – контрреволюція. Лише ті, хто зумів себе захистити та відстояти не загинули, а продовжували розбудову своєї держави. Ми сподіваємось, що Україна здолає шлях невпевненості та негараздів і після позачергових виборів до Верховної Ради України в Парламенті буде сформовано про європейську, демократичну, можливо і конституційну більшість і наша держава буде проречена на успіх.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ