Повстанське коріння мусить знищити ідола, щоб більше не катував Україну, – учасниця УПА

Повстанське коріння мусить знищити ідола, щоб більше не катував Україну, – учасниця УПА

15.10.14 10:49 0 707
У день святкування річниці створення УПА журналісти телеканалу ZIK поспілкувалися із 77-річною учасницею повстанського руху Людмилою Сліпою. Тернополянка розповіла, як її, маленькою, НКВСівці, разом із матір‘ю, вигнали з дому за те, що вони допомагали упівцям. Відтоді вона жила у лісі і щодня ходила у села по харчі для повстанців. Зараз жінка досі одягає повстанську форму і з трепетом дивиться на червоно-чорний прапор.

Про це йдеться у сюжеті журналіста програми новин «Огляд дня» (щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK) Надії Березюк.

Дитинство колишньої учасниці УПА Людмили Сліпої минуло у підпіллі. Брати керували сотнями, а сестра була зв’язковою. За допомогу повстанцям маму разом із маленькою Людмилою НКВСівці вигнали із дому. Відтоді боса дівчинка жила у лісі й виконувала завдання від бійців: щодня ходила у села по харчі для повстанців. Так отримала своє псевдо – «Мала невидимка».

«Вони мене посилали по продукти. Отак, бувало, прийду я в ліс, закашляю та поставлю хлопцям їжу. Вони пообідають і підуть далі», – пригадує Людмила Сліпа.

В архівах і у спогадах бабусі багато свідчень пережитого під час повстанської війни. Тож вона добре розуміє біль тих, хто зараз втратив рідних на сході України. І все ж, розповідає, коли при владі – чужинці, жити ще гірше. Пригадує, НКВС не давав спокою тим, хто боровся за свою країну, навіть після смерті.

«Тут неподалік була церква, їх усіх під церквою складали – побитих, поранених, кого як привезли. Підпихали їм вила під бороди, щоб не падали і залишали тіла тут. Навіть взимку, у люті морози, вони місяцями лежали під цією церквою», – розповідає Людмила Сліпа.

Нинішнього президента Росії бабуся прирівнює до Сталіна. І на могилі закатованих упівців закликає зупинити війну.

«Повстанське коріння ніколи не зникне. От, коли зрубати вербу, вона пускає свої пелюстки. І так дерево пустило ті пелюстки, що хлопці далі воюють і мусять знищити того ідола. Щоб він більше не катував Україну», – впевнена учасниця ОУН-УПА Людмила Сліпа. Новости

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ