У Львові відбудеться молитовна хода з нагоди виходу УГКЦ з підпілля

У Львові відбудеться молитовна хода з нагоди виходу УГКЦ з підпілля

15.10.14 09:26 0 712
З нагоди 25-річчя виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля 19 жовтня 2014 року у Львові буде проведена молитовна хода.

У Львівській архиєпархії зазначили, що хода відбудеться «на знак цієї знаменної події, а також піднесення молитви до всемилостивого Бога за дар миру та свободи для народів світу».

Хода розпочнеться о 15.00 біля храму Святого архистратига Михаїла (вул. Винниченка, 22, м. Львів). Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Довідка.

На початок Другої світової війни УГКЦ мала 2387 парафій і 3,6 млн вірних, 2352 єпархіальних священики, 31 чоловічий і 121 жіночий монастирі й чернечі доми. Під опікою Церкви діяли Богословська академія, три духовних семінарії, де навчалося 480 студентів.

Після невдалої спроби силою змусити єпископів зректися єдності з Римом, радянська влада під страхом смерті зібрала 216 священиків: 9-10 березня 1946 року в Соборі Святого Юра (духовне серце Західної України), де відбувся так званий «Львівський Синод». Збори скасували унію Берестейського собору, на якому Українська Греко-Католицька Церква офіційно приступила до церковної єдности з Апостольським Престолом. Там же Церкву насильно приєднали до Російської Православної Церкви.

Каральні органи заарештували та заслали до таборів праці сотні священиків, ченців, черниць та вірних мирян, дуже часто разом зі своїми дружинами та дітьми. У період між 1946 та 1989 роками Українська Греко-Католицька Церква була найчисельнішою забороненою Церквою в світі. Водночас вона стала найбільшою структурою суспільної опозиції радянській системі в СРСР.

Незважаючи на жорстокі переслідування, Церква продовжувала жити підпільно завдяки ретельно відпрацьованій системі таємних семінарій, монастирів, парафій та молодіжних груп доти, поки її було легалізовано 1 грудня 1989 року.

РІСУ

Новости

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ