Волинь: пам'ятка для виборців (крім переселенців з Криму, Луганської та Донецької областей), які в день голосування будуть перебувати не за місцем своєї реєстрації

Волинь: пам'ятка для виборців (крім переселенців з Криму, Луганської та Донецької областей), які в день голосування будуть перебувати не за місцем своєї реєстрації

15.10.14 09:42 0 731
26 жовтня 2014 року в Україні відбудуться позачергові парламентські вибори.

Проте багато виборців в цей день з різних життєвих обставин (відрядження, тимчасова робота, навчання, лікування, відпочинок, закордонна поїздка тощо) будуть перебувати в іншому населеному пункті, не за місцем реєстрації адреси свого постійного проживання.

Що треба зробити такому виборцю, щоб проголосувати на парламентських виборах 26 жовтня ц.р.:

1. Знайти орган ведення Державного реєстру виборців

Перше, що треба зробити — звернутись за місцем тимчасового перебування до органу ведення Державного реєстру виборців (далі – орган ведення Реєстру) не пізніше ніж за 5 днів до дня голосування (20 жовтня включно).

Зазвичай, він знаходиться у приміщенні районної державної адміністрації або міської ради Луцька, Володимир-Волинського, Ковеля або Нововолинська.

Інформацію про адресу органів ведення Реєстру можна знайти в інтернеті, або звернутися до довідки 109, або у додатку до цієї пам'ятки. Прийти до установи необхідно особисто разом із паспортом.

2. Написати заяву та надати підтверджуючі документи

В органі ведення Реєстру за допомогою його працівника необхідно написати заяву за встановленою формою (надається працівником цього органу), в якій пояснити причину тимчасової зміни місця голосування (наприклад, робота або навчання).

До заяви необхідно додати документи, які підтверджують ваше мотивування. Це може бути довідка з роботи чи навчання, ЖЕКу, сільської (селищної, міської) ради, в якій йдеться про те, що ви тимчасово проживаєте за певною адресою, або проживаєте чи працюєте в певному населеному пункті, або в день виборів перебуватимете у відрядженні (на лікуванні, у відпочинку) в певному населеному пункті в Україні чи закордоном.

У якості таких документів можуть використовуватися проїзні документи, відрядні посвідчення, путівки, закордонні паспорти з відкритою візою тощо, які засвідчать ваші наміри перебувати 26 жовтня ц.р. в певному населеному пункті. Також такими документами можуть бути свідоцтво на право власності або договір оренди житла, інші документи, які підтверджуватимуть можливість вашого перебування не за місцем реєстрації.

3. Виборці зможуть проголосувати за місцем свого тимчасового перебування, звернувшись до відділу ведення Державного реєстру виборців.

За результатами розгляду заяви ви маєте отримати спеціальне посвідчення, яке підтверджує ваше право голосувати за місцем перебування. Обов'язково уточніть у працівників органу ведення Реєстру дату та час його отримання.

В посвідченні про тимчасову зміну місця голосування буде вказана адреса та номер виборчої дільниці, де ви будете голосувати. Орган ведення Державного реєстру внесе вас до списку виборців.

4. Прийти на дільницю в день голосування 26 жовтня 2014 року з паспортом і посвідченням про тимчасову зміну місця голосування

У день виборів (після пред'явлення вами паспорта та посвідчення про тимчасову зміну місця голосування) на дільниці для голосування вам видадуть один бюлетень (якщо ви змінили місце голосування на виборчу дільницю за межами свого виборчого округу), в якому ви зможете проголосувати за певну політичну партію, або два бюлетені (якщо ви змінили місце голосування на виборчу дільницю в межах свого виборчого округу), в яких ви зможете проголосувати і за певну політичну партію і за кандидата-мажоритарника.

"Річ у тому, що позачергові парламентські вибори проводяться за змішаною виборчою системою, згідно якої половина складу Верховної Ради (225 депутатів) обирається за пропорційною системою, а друга половина - за мажоритарною. В першому випадку виборці будуть голосувати за партії, а в другому - за кандидатів-мажоритарників, які висуваються у виборчих округах. За партії переселенці зможуть проголосувати будь-де, а за мажоритарників лише за місцем прописки", - пояснює Сергій Ткаченко, голова правління ДОО "Комітет виборців України".

"Всім переселенцям ми наполегливо рекомендуємо звертатися із заявами до органів ведення Реєстру вже зараз. Чим раніше це буде зроблено, тим краще. По-перше, виборців, які бажають проголосувати за місцем тимчасового перебування дуже багато, тому ближче до дня виборів черги будуть суттєво збільшуватися. По-друге, якщо виборці-переселенці отримають посвідчення про тимчасову зміну місця голосування набагато раніше, аніж за п'ять днів до дня виборів, то це значно полегшить роботу працівників органів ведення Реєстру, які в цей період виконують великий об'єм роботи", — заявив Олександр Стельмах, керівник служби розпорядника Державного реєстру виборців.

Пам'ятка підготована експертами спільної моніторингової кампанії ДОО "Комітет виборців України" та Громадянської мережі ОПОРА в Донецькій області та представником служби Державного реєстру виборців у редакції відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату облдержадміністрації.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ