Пам’ятка для переселенців з Криму, Луганської та Донецької областей: як проголосувати на виборах

Пам’ятка для переселенців з Криму, Луганської та Донецької областей: як проголосувати на виборах

15.10.14 12:03 0 955
За офіційними даними кількість тимчасових переселенців із зони проведення АТО на Сході України складає більше 200 000 осіб. Але більшість експертів вважають, що ця цифра є значно вищою, тому що багато переселенців не реєструються у відповідних державних структурах. Зокрема, за даними Верховного комісара ООН з питань біженців їх кількість перевищує 370 тисяч.

Що треба зробити переселенцю, щоб проголосувати на парламентських виборах 26 жовтня ц.р.:

1. Знайти орган ведення Державного реєстру виборців

Перше, що треба зробити — звернутись за місцем тимчасового проживання до органу ведення Державного реєстру виборців (далі – орган ведення Реєстру) не пізніше ніж за 5 днів до дня голосування (20 жовтня включно).

Зазвичай, цей орган знаходиться у районній державній адміністрації або міській раді.

Інформацію про адресу органу ведення Реєстру можна знайти в інтернеті, або звернутися до довідки 109. Прийти до установи необхідно особисто разом із паспортом.

2. Написати заяву та пред'явити паспорт громадянина України з відповідною реєстрацією

В органі ведення Реєстру за допомогою його працівника необхідно написати заяву за встановленою формою (надається працівником цього органу), в якій пояснити причину тимчасової зміни місця голосування (наприклад, вимушене переселення).

Крім заяви інших документів, які підтверджують ваше мотивування чи тимчасове перебування, додавати не потрібно (не обов'язково). Необхідно лише пред'явити працівнику органу ведення Реєстру паспорт громадянина України з реєстрацією адреси житла в АРК, Луганській або Донецькій областях.

3. Переселенці зможуть проголосувати за місцем свого тимчасового перебування, звернувшись до відділу ведення Реєстру

За результатами розгляду заяви ви маєте отримати спеціальне посвідчення, яке підтверджує ваше право голосувати за місцем перебування. Обов'язково уточніть у працівників органу ведення Реєстру дату та час його отримання.

В посвідченні про тимчасову зміну місця голосування буде вказана адреса та номер виборчої дільниці, де ви будете голосувати. Орган ведення Реєстру внесе вас до списку виборців.

4. Прийти на дільницю в день голосування 26 жовтня 2014 року з паспортом і посвідченням про тимчасову зміну місця голосування

В день виборів на дільниці (після пред'явлення вами паспорта та посвідчення про тимчасову зміну місця голосування) для голосування вам видадуть один бюлетень, в якому ви зможете проголосувати за певну політичну партію. Проголосувати переселенці зможуть лише в загальнодержавному окрузі.

"Річ у тому, що позачергові парламентські вибори проводяться за змішаною виборчою системою, згідно якої половина складу Верховної Ради (225 депутатів) обирається за пропорційною системою, а друга половина — за мажоритарною. В першому випадку виборці будуть голосувати за партії, а в другому — за кандидатів-мажоритарників, які висуваються у виборчих округах. За партії переселенці зможуть проголосувати будь-де, а за мажоритарників лише за місцем прописки", — пояснює Сергій Ткаченко, голова правління ДОО "Комітет виборців України".

"Всім переселенцям ми наполегливо рекомендуємо звертатися із заявами до органів ведення Реєстру вже зараз. Чим раніше це буде зроблено, тим краще. По-перше, виборців, які бажають проголосувати за місцем тимчасового перебування дуже багато, тому ближче до дня виборів черги будуть суттєво збільшуватися. По-друге, якщо виборці-переселенці отримають посвідчення про тимчасову зміну місця голосування набагато раніше, аніж за п'ять днів до дня виборів, то це значно полегшить роботу працівників органів ведення Реєстру, які в цей період виконують великий об'єм роботи", — заявив Олександр Стельмах, керівник служби розпорядника Державного реєстру виборців.

Пам'ятка підготована експертами спільної моніторингової кампанії ДОО "Комітет виборців України" та Громадянської мережі ОПОРА в Донецькій області та представником служби Державного реєстру виборців у редакції відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату облдержадміністрації.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: До Житомирських ...
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ