Міський голова Микола Романюк закликав лучан перевірити, чи включені вони до списків виборців

Міський голова Микола Романюк закликав лучан перевірити, чи включені вони до списків виборців

15.10.14 15:52 0 753
На сьогоднішній оперативній нараді начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Наталія Гальченко про особливості організації та проведення виборів 26 жовтня 2014 року в м. Луцьку. Вона зауважила, що 26 жовтня 2014 року в місті Луцьку відбудуться позачергові вибори народних депутатів України та проміжні вибори депутата обласної ради в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі №38.

Згідно із чинним законодавством відділом ведення Державного реєстру виборців виготовлені попередні списки виборців окремо з виборів народних депутатів України та місцевих виборів, а також іменні запрошення (одне запрошення виборцю для двох видів виборів). Передача списків та іменних запрошень відбудеться 14 жовтня 2014 р., безпосередньо кожній дільничний виборчій комісії за відповідними актами.

Попередні списки виготовлено для 73 звичайних постійних виборчих дільниць та 1 тимчасової спеціальної виборчої дільниці, утвореної в Луцькому слідчому ізоляторі. Всього до списків для проведення голосування з виборів нардепів на звичайних виборчих дільницях увійшло 157 627 виборців, що на 26 виборців менше, ніж у попередніх списках на парламентських виборах у жовтні 2012 року. До списків для проведення проміжних виборів депутата облради включено 79 664 виборці.

Наталія Гальченко зауважила, що ознайомитися із попередніми списками виборців на виборчих дільницях можна буде вже з 15 жовтня. До 15 жовтня включно дільничні виборчі комісії повинні доставити кожному виборцю іменні запрошення, в яких буде повідомлено про години та місце голосування, а також розпорядок роботи комісії та її телефон.

Вона зауважила, що 26 жовтня 2014 р. голосування в м.Луцьку пройде на 84 виборчих дільницях, 73 з яких - постійні звичайні, 9 - постійні спеціальні у лікувальних закладах та дві тимчасові спеціальні виборчі дільниці, утворені в СІЗО та у військовому госпіталі.

Тимчасова спеціальна виборча дільниця у військовому госпіталі створена вперше та має забезпечити виборче право військовослужбовців із зони АТО, які походять лікування у цьому медичному закладі.

Начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Наталія Гальченко зауважила, що в місті 26 жовтня 2014 року одночасно з парламентськими пройдуть вибори до обласної ради. Депутата обласної ради обиратимуть лише ті лучани, місце проживання яких зареєстроване у межах 38 виборчого округу.

З переліком постійних виборчих дільниць, де одночасно з позачерговими виборами народних депутатів України проходитимуть проміжні вибори депутата обласної ради детально можна ознайомитись на сайті Луцької міської ради у банері “Виборець повинен знати”.

Крім того, Наталія Гальченко зазначила, що не всі постійні виборчі дільниці, утворені у 2012 році, “вкладаються” у межі округу №38, що був створений ще у 2010 році. Розбіжності існують на 4 виборчих дільницях. У такому випадку до списку для проведення голосування з місцевих виборів, включаються виборці, які відносяться за місцем проживання до цього виборчого округу.

На виборах народних депутатів України чинною є норма законодавства щодо тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Це означає, що виборець може проголосувати не за місцем реєстрації, а місцем фактичного перебування в день голосування. Для цього, за словами Наталії Гальченко, необхідно звернутись до відділу із заявою та додати документ, який мотивує необхідність такої зміни. Кримчанам, переселенцям з Донецької та Луганської областей підтверджуючих документів додавати до заяви не потрібно, достатньо паспорта з відповідною реєстрацією.

Наголосила Наталія Гальченко й на тому, що 20 жовтня лучани можуть, звернувшись до відділу ведення Державного реєстру виборців міської ради чи дільничної виборчої комісії, перевірити наявність себе у списках виборців.

Крім того, до 20 жовтня включно до відділу ведення Державного реєстру виборців можна звернутися із заявою про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси.

Вона наголосила, що в день голосування зміни до уточненого списку вносяться виключно на підставі рішення суду, а ДВК має право лише виправляти неточності та технічні описки в уточненому списку виборців — неправильне написання прізвища, імені, по батькові, дати народження, номера будинку чи квартири. Тому, громадяни мають час до 23 жовтня включно звернутися до суду із адміністративним позовом про уточнення списку виборців.

До дільничної виборчої комісії із заявою про забезпечення голосування за місцем його перебування разом з довідкою медичної установи про стан здоров'я виборця можна звернутися не пізніше 20-ї години 24 жовтня.

Наталія Гальченко закликала лучан обов'язково перевірити наявність себе у списках виборців. Це можна зробити на виборчій дільниці, отримавши запрошення, особисто звернувшись з паспортом у відділ ведення Державного реєстру виборців, або скористатися електронним ресурсом “Особистий кабінет виборця” на сайті Центральної виборчої комісії або через посилання у банері “Виборець повинен знати” на сайті Луцької міської ради.

До попередніх списків, виготовлених відділом, увійшла інформація про виборців у Державному реєстрі виборців станом на 2 жовтня 2014 року. При виготовленні уточненого списку буде враховано: інформація про зміни у персональних даних виборців станом на 14 жовтня п.р. згідно із відомостями періодичного поновлення; заяви виборців щодо зміни місця голосування та уточнення попереднього списку, які надійдуть у відділ до 20 жовтня включно; інформація від дільничних виборчих комісії спеціальних виборчих дільниць, утворених у лікувальних закладах міста, про виборців та членів таких комісії (такі виборців увійдуть до списків спеціальних дільниць та будуть вилучені зі списків на звичайних дільницях за зареєстрованим місцем проживання).

Вона наголосила, що 21 жовтня розпочнеться централізоване формування файлів для виготовлення уточнених списків виборців, Заяви, подані після 20 жовтня, не будуть враховані при виготовлені списку виборців.

Закон передбачає внесення змін до уточненого списку виборців лише на підставі рішень суду та повідомлень відділу ведення реєстру виборців, а в день голосування - виключно на підставі рішень суду. Тож якщо виборець виявить свою відсутність у списках пізніше 23 жовтня, то проголосувати він вже не зможе.

Міський голова Микола Романюк також закликав виборців перевірити, чи включені вони до списку виборців, аби 26 жовтня прийшовши на виборчі дільниці вони змогли проголосувати.

Також він зауважив, що завдання міської влади - забезпечити належне матеріально-технічне забезпечення виборчих комісій. За його словами, за кожною дільничною виборчою комісією закріплено відповідальних працівників міської ради, тому вони повинні надавати усю необхідну організаційну допомогу. Він наголосив, що необхідно зробити все необхідне, аби 26 жовтня громадяни могли прийти на виборчу дільницю і виконати свій громадянський обов'язок.

Підтримав міського голову і заступник міського голови, керуючий справами виконкому Юрій Вербич, який зауважив, що вчора відбувалися організаційні засідання дільничних виборчих комісій. Він зауважив, що ці вибори позачергові і проводяться у стислі терміни. Тож закликав відповідальних працівників міської ради, які закріплені за ДВК, надавати їм всю необхідну підтримку у роботі.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Звягельщині сім'ями ...
Наступна новина: У Рівненській області за ...

КОМЕНТАРІ