Міліціонери Івано-Франківщини беруть активну участь у правовому вихованні дітей

Міліціонери Івано-Франківщини беруть активну участь у правовому вихованні дітей

15.10.14 13:39 0 665
На сьогоднішній день основним завданням підрозділів кримінальної міліції у справах дітей є організація та проведення заходів індивідуальної та загальної профілактики, застосування нових підходів до проведення цієї роботи із залученням громадських організацій, представників органів місцевого самоврядування.

Один із основних напрямків роботи підрозділів кримінальної міліції у справах дітей є розшук безвісти зниклих дітей. Упродовж року до органів внутрішніх справ надійшло 30 звернень щодо безвісного зникнення дітей. Місцезнаходження усіх неповнолітніх установлено, вони повернуті по місцю проживання або навчання.

Питання організації профілактичної роботи серед дітей залишається актуальним і перебуває на постійному контролі. На обліку в ОВС перебуває 167 підлітків, з якими необхідно постійно проводити індивідуально-профілактичну роботу з метою недопущення вчинення ними повторних правопорушень.

На території області знаходиться 754 загальноосвітні навчальні заклади. За кожним із них, по територіальному принципу, закріплено працівників кримінальної міліції у справах дітей. Із адміністраціями навчальних закладів та працівниками міліції укладено угоди про співпрацю, де визначено порядок проведення заходів загальної та індивідуальної профілактики.

З метою духовного та фізичного розвитку дітей, організації змістовного дозвілля молоді, попередження адміністративних та кримінальних правопорушень у дитячому середовищі створено дитяче громадське об'єднання “Юний міліціонер Прикарпаття”, яке на даний час налічує 105 вихованців.

На базі окремих шкіл міста працівники КМСД спільно з представниками Національної скаутської організації Пласт проводять зустрічі за програмою “Дослідники”. Ця програма передбачає вивчення основ правоохоронної діяльності і скаутингу, яка спрямована на покращення взаємодії між працівниками міліції, школярами, представниками їхніх громад. Кожен навчальний модуль програми вимагає виконання дослідниками певного проекту на користь громади, який вони обирають самостійно відповідно до теми модуля. Проекти можуть стосуватись надання допомоги різним представникам громади, зокрема, пенсіонерам, покращення території школи або парку, тощо.

У м. Івано-Франківську працівники кримінальної міліції у справах дітей розпочали застосовувати методичні рекомендації щодо порядку проведення оцінки ризиків скоєння повторних злочинів та планування профілактичної роботи з неповнолітніми особами, які знаходяться на обліку. Ця робота передбачає виявлення і усунення криміногенних факторів, що обумовлюють протиправну поведінку особи. І проведення на підставі цього відповідної профілактичної роботи, завданням якої є втримати підлітка від вчинення нового злочину.

Для охорони громадського порядку під час проведення загально-державних оперативно-профілактичних заходів „Літо-2014” задіювалось понад 300 працівників міліції: патрульна служба, працівники підрозділів КМСД, ДАІ, БНОН, дільничні інспектори міліції. Розроблено комплекс оперативно-профілактичних заходів, спрямованих на забезпечення охорони громадського порядку в місцях відпочинку дітей, активізацію роботи всіх служб щодо попередження фактів скоєння злочинів неповнолітніми та відносно них.

З метою профілактики вчинення дітьми правопорушень та злочинів, а також попередження самовільного залишення ними оздоровчих закладів працівниками КМСД проведено 270 лекцій та бесід на правову тематику. В оздоровчих закладах проведено практичні заняття із дітьми за участю працівників спецпідрозділу «Грифон» та працівників Кінологічного центру. За час проведення заходів в місцях оздоровлення та відпочинку не допущено самовільного залишення дітьми території оздоровчих закладів, а також вчинення злочинів дітьми та відносно них.

Водночас працівниками підрозділів КМСД проводилися профілактичні заходи по відпрацюванню місць масового відпочинку на території оздоровчих закладів. Перевірялися торгові точки, які реалізовують спиртні напої та розміщені поблизу території таборів відпочинку. Спільно із зацікавленими відомствами (органами освіти та науки, службами у справах дітей, центрами соціальних служб для молоді) здійснювалися рейди із відпрацювання ринків, залізничних вокзалів та автовокзалів, місць масового відпочинку громадян з метою установлення та документування дорослих осіб, що втягують неповнолітніх у злочинну діяльність, пияцтво.

В ході проведення заходів задокументовано 35 фактів продажу дітям алкогольних напоїв та тютюнових виробів (ст.156 КУпАП), виявлено 32 дорослі особи, які довели до стану сп'яніння дітей (ст.180 КУпАП). До адміністративної відповідальності притягнуто 195 батьків, які неналежно виконували обов'язки по вихованню дітей, виявлено та задокументовано 4 факти втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність (ст. 304 КК України).

Але щоб не робити вчителі, соціальні працівники чи правоохоронці найбільший вплив на своїх дітей маєте ви, шановні батьки. Поцікавтесь, чим займається ваша дитина на дозвіллі. Приділяйте достатньо уваги для виховання дітей, адже згаяний час важко, а іноді і зовсім неможливо надолужити.

СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області,

за матеріалами СКМСД УМВС України в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирська область: ...
Наступна новина: ДТП на Волині: в ...

КОМЕНТАРІ