Петро Колодій: "Холодна війна, яка тривала майже пів століття, завершилася на короткий проміжок часу"

Петро Колодій: "Холодна війна, яка тривала майже пів століття, завершилася на короткий проміжок часу"

15.10.14 13:33 0 725
У рамках фестивалю "Під Високим Замком 2014: перегляд сучасного польського кіно" 13 жовтня 2014 року в приміщенні Франкового університету відбулося відкриття виставки "Холодна війна: коротка історія розділеного світу".

Участь у цьому заході взяли голова Львівської обласної ради свободівець Петро Колодій, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник, Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд, віце-президент Інституту Національної пам'яти Республіки Польща Агнєшка Рудзінська та інші.

Відкриваючи виставку, ректор вишу Володимир Мельник висловив слова вдячності за підготовку та організацію такої виставки у приміщенні цього навчального закладу. За словами ректора, чим далі людство віддаляється від подій Другої світової війни, від подій, які ознаменували новий феномен европейської цивілізації – Холодну війну, тим актуальнішими стають питання осмислення тих процесів, які розділили не лише світ, але й заклали розлом в архітектоніці европейської цивілізації і всього світу. "Чим прискіпливіше ми вдивляємося в історичні контури минулого, тим чіткіше проглядаються контури майбутнього. Ця виставка присвячена подіям історичного минулого – так званій холодній війні. Вона дає можливість нам переосмислити ще раз ті процеси, які призводять до різного року катаклізмів та непорозумінь", – зауважив Володимир Мельник.

Водночас віце-президент Інституту Національної пам'яти Республіки Польща Агнєшка Рудзінська подякувала організаторам за можливість побувати на відкритті виставки. "Як на мене, ця виставка є певним попередженням. Адже коли ще тривали роботи над нею в 2010 році, то світ виглядав зовсім инакше. Нам тоді здавалося, що повернення до холодної війни, до війни в Европі неможливе. Але сталося все инакше: коли презентуємо цю виставку у Львові, Україна є зовсім іншою. Змінилися також Европа та світ. Тому ця виставка набуває великого та особливого значення . Виставка змушує кожного з нас задуматися, як нам бути далі, що потрібно робити, аби вберегти світ від нової холодної війни і від поділу світу, який приносить багато нещастя народам", – зазначила Агнєшка Рудзінська.

На важливості відкриття такої виставки у Львові наголосив голова обласної ради Петро Колодій. Він акцентував увагу на тому, що така виставка є вкрай актуальною, адже, дивлячись на експозицію робіт, можна аналізувати, що Україні ще потрібно зробити.

"Холодна війна, яка тривала майже пів століття, завершилася на короткий проміжок часу. З приходом до влади Путіна, цю війну було знову розпочато, аж поки ми не отримали тих наслідків, які бачимо нині на Сході України. Иншими словами, триває нова холодна війна", – сказав Петро Колодій.

Також очільник обласної ради висловив побажання, щоби Україна та країни Европи разом формували інформаційний простір, наповнювати його об'єктивною інформацією про події сьогодення та берегли світ від російської пропаганди.

Довідка. Виставку "Холодна війна: коротка історія розділеного світу" представлено в рамках 3-го ПСПК, фото поєднані з фільмом "Джек Стронг" та із блоком фільмів "Польські шляхи до свободи", який буде представлено з нагоди 25-ї річниці демократичних перетворень в Польщі.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненщина: не залишайте ...
Наступна новина: Житомирська область: ...

КОМЕНТАРІ