На Львівщині відбулися всеукраїнські збори фахівців ДСНС з питань радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту

На Львівщині відбулися всеукраїнські збори фахівців ДСНС з питань радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту

15.10.14 09:54 0 752
На базі Головного управління ДСНС України у Львівській області відбулися навчально-методичні збори з начальниками секторів з питань радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту територіальних органів ДСНС України. Очолили збори начальник відділу радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України Генадій Долбіков та заступник начальника ГУ ДСНС України у Львівській області з реагування на надзвичайні ситуації Валерій Глобенко.

Під час наради фахівці обговорили важливі питання організації роботи територіальних підрозділів Держслужби з надзвичайних ситуацій у сфері радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту, а також реагування на надзвичайні події із небезпечними речовинами. Акцент на основних завданнях та способах ефективної організації роботи у цьому напрямку зробив у своєму виступі Г. Долбіков, зазначивши, що реалізація та впровадження заходів радіаційного та хімічного захисту населення і територій є важливою складовою системи цивільного захисту в цілому. Позитивних результатів у цьому напрямку можна досягнути лише шляхом налагодження тісної співпраці із місцевими органами влади, відповідними службами та представниками хімічно та радіаційно-небезпечних об’єктів. І лише злагоджена взаємодія із всіма службами дозволить швидко відреагувати на небезпеку, та вберегти життя фахівців, які працюють в осередку події, і населення від згубної дії небезпечних речовин.

Представник львівських рятувальників Максим Довгановський під час семінару поділився із колегами досвідом роботи із бойовими отруйними речовинами. Багато корисних вмінь він отримав, беручи участь у Міжнародному навчальному курсі роботи із бойовими отруйними речовинами, що проходив у м. Земенська-Костоляне, Республіка Словаччина. Навчання проходили у одному з міжнародних тренувальних центрів, де він отримав практичний досвід роботи із справжніми бойовими отруйними речовинами. Окремо у своєму виступі Максим зупинився на європейському досвіді оцінки небезпечної ситуації, ідентифікації загрози, алгоритму прийняття рішень та безпосередньо ліквідації аварій з небезпечними речовинами. Алгоритм дій по реагуванню повинен бути відпрацьованим до найменших дрібниць, адже це дозволить мінімізувати наслідки аварії та вжити вчасних і ефективних заходів по її ліквідації.

Для участі у семінарі запросили представників фірм «АВ Центр» та «НВПП Спаринг-Віст Центр». Ці підприємства є передовими у галузі виробництва та продажу приладів радіаційного і хімічного контролю та сучасних засобів індивідуального захисту Dupont, Scott Safety, 3M, Bruker та інших. Учасників семінару ознайомили із найсучаснішими розробками, продемонстрували їх у дії та надали рекомендації щодо використання.

У наступний день семінару учасникам практично продемонстрували організацію та проведення тренінгу для групи спеціальних робіт з радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту Львівського гарнізону. Окрім рятувальників участь у тренуваннях взяли також колеги із медицини катастроф, які вже не одноразово беруть участь у подібних заходах надзвичайників.

Згідно тактичного задуму навчань, чоловік виявив розгерметизовану цистерну із невідомою речовиною. Внаслідок впливу токсичних випарів, очевидець втратив свідомість. На місце події за лічені хвилини прибуває група спеціальних робіт з радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту. До її складу входить хіміко-радіометрична лабораторія та відділення радіаційного, хімічного та біологічного захисту. Рятувальники одягають спеціальні захисні костюми, засоби індивідуального захисту органів дихання та вирушають на розвідку ситуації. Важливо зазначити, що в залежності від типу костюмів, усі шви костюма та ділянки з’єднання із захисними рукавицями, а також взуття обов’язково герметизують.

Наступний етап тренувань полягає у вмінні ідентифікувати небезпечну речовину. Для цього рятувальники детально вивчають маркування знайденої цистерни та за допомогою радіозв’язку передають координатору. Поряд із небезпечною знахідкою рятувальники виявляють потерпілого без свідомості. Чоловіку потрібна негайна медична допомога. Рятувальники проводять низку заходів з надання домедичної допомоги та фіксують потерпілого на ношах. Поряд із фахівцями ДСНС працює представник медицини катастроф, який контролює увесь процес надання допомоги та надає кваліфіковані консультації. Одяг та взуття потерпілого обробляють дезактивуючим розчином та виносять із зони ураження через пункт деконтомінації (знезараження). Після цього забруднений одяг розрізають та знімають, а потерпілого передають до рук медиків для надання фахової медичної допомоги.

Далі здійснюється відбір проб ґрунту, води, рослинності навколо місця розливу та небезпечної речовини. Усі відібрані зразки зберігаються у герметичних ємностях та передають для подальшого аналізу та лабораторних досліджень. Завершуються навчання проведенням комплексу заходів із спеціальної обробки захисного одягу та обладнання.

Учасники семінару високо оцінили роботу львівських рятувальників, досвід яких є передовим на теренах України. Отриманні знання та вміння фахівці радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту використовуватимуть і вдосконалюватимуть у свої щоденній діяльності.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Волинська область: ...

КОМЕНТАРІ