- У громадянського суспільства України дуже високий запит до реформи міліції, - екс-міністр внутрішніх справ Грузії

- У громадянського суспільства України дуже високий запит до реформи міліції, - екс-міністр внутрішніх справ Грузії

15.10.14 09:30 0 662
14 жовтня, відбулася робоча зустріч правоохоронців Львівщини з екс-міністром внутрішніх справ Грузії Екою Згуладзе, яка поділилася досвідом реформування поліції в Грузії.

У робочій зустрічі взяли участь: начальник ГУМВС України у Львівській області полковник міліції Дмитро Загарія, перший заступник начальника ГУМВС України у Львівській області – начальник слідчого управління полковник міліції Сергій Вучкан, заступник начальника ГУМВС України у Львівській області - начальник міліції громадської безпеки полковник міліції Сергій Маруняк, керівники інших підрозділів ОВС Львівщини. Також були присутні представники робочих груп проекту реформування міліції Львівщини на чолі з керівником проекту Тарасом Гаталяком та представники ЗМІ.

На початку зустрічі екс-міністр внутрішніх справ Грузії відзначила спільні для наших країн передумови для реформування міліції. Це і занепад економіки, і бойові дії на території наших країн, зневіра суспільства у всіх без винятку органах влади і головне – практично нульова довіра людей до працівників міліції.

Проте, на думку пані Згуладзе, зараз економічна і політична ситуація в Україні є кращою за ситуацію у Грузії перед початком реформ, а у громадянського суспільства України дуже високий запит до реформи міліції. І рано чи пізно, цей запит доведеться реалізувати. Іншими словами – реформа міліції України неминуча, а от як саме реалізувати ці реформи – тут нам на допомогу може прийти грузинський досвід.

«Нашою ціллю було конкретне вирішення конкретних проблем та питань. В першу чергу – це проблема корупції та тіньова економіка. А почали ми з того, що поліцейського у формі люди повинні поважати. І на це у нас пішло два роки», - зазначила Ека Згуладзе.

За словами екс-міністра, першими під реформування у Грузії потрапили працівники ДАІ. За одну ніч було звільнено 16 тисяч інспекторів і такий підрозділ як ДАІ перестав існувати. На заміну йому утворився новий підрозділ – патрульна поліція, до складу якого увійшли щойно набрані молоді працівники.

«Вони були поганими поліцейськими, але вони готові були будь-кому надати будь-яку допомогу. І люди оцінили це. Вже за кілька років повага до людини у поліцейській формі виросла настільки, що нам стали довіряти 60 відсотків населення. А ще за якийсь час люди нас полюбили. У 2010 році показник довіри до поліції становив стабільних 84 відсотки», - зазначила екс-міністр.

Запитання, що виникали у присутніх були дуже практичними, оскільки проект реформування міліції Львівщини вже має досить багато напрацювань.

Так, головний міліціонер області Дмитро Загарія поцікавився на якій саме нормативно-правовій базі ґрунтувались реформи поліції у Грузії.

«Ви знаєте, ми почали працювати зі старим законодавством – ще фактично радянських часів. А нові закони йшли паралельно і навіть з запізненнями. Проте, ми з'ясували, що головне – це бажання людей проводити реформи і політична воля. Якщо таке є – для початку цього більш ніж достатньо. Коли люди вам повірять – ви отримаєте все, чого вам бракує», - відповіла на запитання очільника міліції Львівщини Ека Згуладзе.

Цікавились присутні також матеріально-технічним забезпеченням поліцейських у Грузії. За словами екс-міністра, зараз грузинські поліцейські забезпечені усім – від робочих приміщень, автомобілів, форменного одягу та компютерів – до ручки.

«Це, звичайно, не є щось надзвичайне, але приміщення хоч і не дуже просторі, але зручні. Автомобілі хоч і не найдорожчі – але нові», - зазначила пані Згуладзе.

А от щодо оплати праці – тут українські правоохоронці мають чому позаздрити.

«За три роки реформ зарплата працівників поліції зросла у 15 разів і тепер поліцейські у нас отримують не надвеликі, але достойні гроші. Крім того, ми преміюємо кращих працівників як грошовими преміями, так і сімейними поїздками на відпочинок у, наприклад, Париж. І, звичайно, соціальний пакет. Кожен з працівників поліції отримує медичне страхування для себе і для своєї сім'ї – все за рахунок держави. Таке страхування передбачає навіть стоматологічні послуги», - розповіла гостя з Грузії.

Загалом зустріч була дуже теплою, а спілкування – корисним та інформативним.

«Ми, звичайно, втілюватимемо все це у нас. І підготовчий етап реформи міліції Львівщини вже на стадії завершення. Проте, швидких успіхів очікувати не варто На все потрібен час» - зазначив після завершення зустрічі головний міліціонер Львівщини Дмитро Загарія.

ВЗГ ГУМВС України у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ