Чернігів: Міжнародні конференції екологів у місті над Десною

Чернігів: Міжнародні конференції екологів у місті над Десною

15.10.14 09:39 0 707
9-11 жовтня у Чернігівському національному педагогічному університеті імені Т.Г. Шевченка та Мезинському національному природному парку відбулися міжнародні конференції - наукова «Природні та техногенно змінені екосистеми прикордонних територій у постчорнобильський період» та міжнародна науково-практична студентська «Структурно-функціональна організація природних і антропогенно трансформованих екосистем прикордонних територій».

Організаторами були Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка (кафедра екології та охорони природи хіміко-біологічного факультету), Гомельський державний університет імені Франциска Скорини, Познанський університет імені Адама Міцкевича, Придністровський державний університет імені Т.Г. Шевченка, Брянський державний університет імені акад. І.Г. Петровського, Мезинський національний природний парк, Всеукраїнська екологічна ліга та Чернігівський міський центр туристсько-оздоровчої та виховної роботи з дітьми і молоддю. До роботи конференції долучилися, крім гостей з України, делегації з Республіки Білорусь та Російської Федерації.

Пленарне засідання розпочалося в читальному залі наукової бібліотеки ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка. На ньому були представлені виступи провідних вчених екологів та природоохоронців, серед них д.б.н., проф., чл.-кор. НАНУ Дудки Ірини Олександрівни з сучасних проблем мікобіоти Карпатського регіону та д. с.-г. н., проф. з Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України) Рахметова Джамала Бахлуловича з питань збереження біорізноманіття і сучасних питань інтродукції. Також на конференції було презентовано дві книги: спільна українсько-білоруська наукова розробка «Оценка состояния луговых экосистем поймы р. Днепр приграничных территорий Гомельской и Черниговской областей» (автори Дайнеко Н.М., Тимофеев С.Ф., Лукаш А.В., Карпенко Ю.А.) та третій том видання «Ботанически ценные охраняемые природные территории Полесья» (Лукаш А.В., Андриенко Т.Л.).

Всі учасники конференції мали змогу з палуби теплохода «Казбек» Чернігівського міського центру туристсько-оздоровчої та виховної роботи з дітьми і молоддю прокататися по Десні, насолодитися красою поліської осінньої природи та попрацювати в групах за напрямками екологічного польового практикуму.

Другий день конференції проходив на базі Мезинського національного природного парку, в його центральному офісі у с.Свердловка Коропського району, де були проведені секційні засідання. В свою чергу учасники конференції відвідали територію Мезинської палеолітичної стоянки, ознайомилися з експонатами Мезинського народного археолого-краєзнавчого музею та його філіалу, оглянули краєвиди деснянської заплави з Пузиревої гори та скоштували уху на березі Десни. Біля Мезинського музею учасники конференції в честь зустрічі висадили реліктове дерево гінкго дволопатевого, символу багатьох наукових зібрань.

Третій день конференції був присвячений знайомству з древнім містом на Десні, його історією, храмами, монастирями, пам'ятниками та визначними місцями. Маємо надію, що проведена конференція дала поштовх для подальших наукових досліджень в галузі природничих наук, збереження довкілля та збалансованого природокористування.

Учасники конференції Ю.Карпенко, О.Лукаш, А.Слюта, Г.Гладченко
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ