У Житомирі відзначили свято Українського козацтва і День утворення УПА

У Житомирі відзначили свято Українського козацтва і День утворення УПА

15.10.14 12:07 0 664
Свято Покрови було найбільшим і найважливішим для запорозьких козаків. Вони вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. 14 жовтня вважається також днем створення Української повстанської армії.

З цієї нагоди у великій залі телецентру у Житомирі відбулися урочистості, участь у яких взяли представники влади, духовенство, ветерани УПА, молодь.

«Українці свято бережуть традиції великого патріотизму, які починалися за часів козацтва, які підтримали і скріпили своєю кров'ю вояки УПА, - звернувся до всіх присутніх кандидат на посаду заступника голови облдержадміністрації Ярослав Лагута. - На Україна стоїть перед загрозою, і найкращі її сини боронять нашу свободу і державу. Нехай оберігає їх Покрова Пресвятої Богородиці, а непереможний дух козацтва та всіх українських героїв надихає на віддане служіння Батьківщині».

Торжеством історичної справедливості назвав посадовець той факт, що святий день 14 жовтня, ознаменований важливими для українців святами, Указом Президента відтепер відзначатиметься як День захисника України.

Молоді, присутній на святі, Ярослав Лагута адресував такі слова: «Вам належить майбутнє України, саме серед вас майбутні захисники нашої долі, нашої незалежності».

На згадку про цей день Ярослав Лагута подарував присутній у залі поетесі, перекладачці, громадському діячеві Ярославі Павлюк виріб, виготовлений дітьми, – білий голуб миру на фоні синього неба. Цю роботу посадовець придбав на благодійному ярмарку, який пройшов 13 жовтня на вул. Михайлівський у Житомирі для підтримки вояків, що захищають Україну на сході. Перед початком урочистих заходів поетеса репрезентувала свою нову збірку «На вічній варті».

Ветеран Української повстанської армії Степан Линишин, що також був присутній на святі, отримав картину, намальовану дітьми, з рук заступника голови обласної ради Руслана Годованого.

Громадська діячка, журналістка Олена Галагуза закликала пам'ятати і поважати бійців УПА, які, не вагаючись, йшли на смерть заради майбутньої незалежності України.

З нагоди свята відбувся концерт.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: Рівненщина: зброя - це ...

КОМЕНТАРІ