Співпраця між ДСНС України та НАТО – шлях до побудови сучасної системи цивільного захисту європейського рівня – Анатолій Бойко

Співпраця між ДСНС України та НАТО – шлях до побудови сучасної системи цивільного захисту європейського рівня – Анатолій Бойко

15.10.14 08:06 0 700
Державна служба України з надзвичайних ситуацій прагне до подальшого вдосконалення системи цивільного захисту та формування аварійно-рятувальної служби європейського рівня, зокрема шляхом вивчення та впровадження позитивного світового досвіду у сфері запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та оперативного реагування на них.

Саме тому, 13 жовтня, під головуванням першого заступника Голови ДСНС України Анатолія Бойка та керівника Євроатлантичного координаційного центру реагування на катастрофи, начальника управління попередження надзвичайних ситуацій Гюнтера Бретшнейдера, в залі засідань колегії ДСНС України, розпочалось чергове 12 засідання робочої групи Україна - НАТО з питань готовності та планування на випадок надзвичайних ситуацій.

Під час зустрічі учасники обговорили результати роботи у 2013-2014 роках та пріоритетні напрямки взаємодії України з НАТО у сфері попередження надзвичайних ситуацій на найближчу перспективу, можливості розробки Зеленої книги із захисту критичної структури України.

Зокрема, перший заступник Голови ДСНС України Анатолій Бойко зазначив, що співробітництво Державної служби з надзвичайних ситуацій з Північноатлантичним альянсом, яке започатковано Меморандумом від 16 грудня 1997 року, залишається актуальним та пріоритетним напрямком міжнародного співробітництва.

Під час засідання обговорювалося також питання захисту критичної інфраструктури. Гюнтер Бретшнейдер запропонував внести цей пункт до щорічного плану НАТО.

«Я вважаю, що це питання наразі є дуже важливим для України, тому його варто додати до плану НАТО на наступний рік, аби розглянути більш детально. Стандарти і досвід – це те, в чому ми можемо вам допомогти», - прокоментував пан Гюнтер.

Також представники НАТО запропонували свою підтримку щодо удосконалення системи аварійного реагування Держатомрегулювання України на етапі технологічної специфікації.

З цих питань на засіданні виступила Тетяна Кутузова, начальник Управління аварійної готовності та радіаційного захисту Департаменту з питань безпеки ядерних установок Державної інспекції ядерного регулювання України.

Особливу увагу під час зустрічі партнери приділили обговоренню можливостей проведення у 2015 році на території України навчань НАТО з реагування на надзвичайні ситуації.

Закордонні партнери схвально відреагували на презентований план масштабного тренування на тему «Організація реагування та ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій природного, техногенного та воєнного характеру». Також вони висловили бажання відвідати територію навчально-тактичного полігону в Сумській області, де планується проводити навчання.

Крім того, найближчим часом представники НАТО разом з представниками ДСНС узгодять список країн, що візьмуть участь у тренуваннях та найоптимальніший формат їх проведення.

«З моменту проведення останнього засідання нашої робочої групи у грудні 2012 року в штаб-квартирі НАТО, в Україні відбулись суттєві зміни, помітно активізовано співпрацю з Північноатлантичним альянсом. В Україні наразі складна ситуація, тому нам вкрай необхідно відчувати підтримку міжнародної спільноти і в цьому контексті я хочу подякувати НАТО за допомогу, що надходить за сприяння Комітету з планування на випадок надзвичайних ситуацій та Європейського координаційного центру реагування на катастрофи», - зауважив Анатолій Бойко.

В другій половині дня відбулася робоча зустріч першого заступника Голови ДСНС України Анатолія Бойко із Заступником Генерального секретаря НАТО з питань операцій, Головою Комітету НАТО з планування на випадок надзвичайних ситуацій, Послом Франческою Тардіолі.

14 жовтня засідання продовжить свою роботу.

Прес-служба

ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Луцьку відбувається ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ