На Тернопіллі профспілка турбується про соціальний захист працівників міліції, які перебувають у зоні АТО

На Тернопіллі профспілка турбується про соціальний захист працівників міліції, які перебувають у зоні АТО

15.10.14 11:16 0 755
Практика застосування ст. 23 Закону України «Про міліцію» показує наявність суттєвих порушень прав працівників органів внутрішніх справ на соціальний захист, не враховує всю різноманітність випадків загибелі, поранень, травмування або професійних захворювань працівників міліції.

На особливо гостро стоїть питання ціни життя і здоров'я працівника міліції, яке пов'язане з проведенням бойових дій в зоні антитерористичної операції на сході України. В разі смерті працівника міліції членам сім'ї, а при її відсутності батькам або утриманцям у відповідності до статті 23 Закону України «Про міліцію» виплачується допомога в розмірі десятирічного грошового забезпечення загиблого. Розмір виплат регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 року № 707 «Про затвердження Порядку та умов виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності працівника міліції, податкової міліції». Пунктом 3 цієї Постанови передбачається, що до грошового забезпечення, виходячи з якого здійснюється розрахунок грошової допомоги працівнику міліції, включається посадовий оклад, оклад за спеціальним званням, відсоткова надбавка за вислугу років та щомісячна надбавка в розмірі 100 відсотків грошового забезпечення. 100 відсоткова надбавка на теперішній час скасована, що стало наслідком суттєвого зменшення сум страхових виплат.

Враховуючи те, що в АТО приймають участь працівники рядового та середнього начальницького складу органів внутрішніх справ, а їх щомісячне грошове забезпечення становить від 2-4 тисяч гривень, то в разі його смерті члени сім'ї отримають десятирічну грошову компенсацію у розмірі 100-150 тисяч гривень, тобто ціна життя працівника міліції становить біля 10 тис. доларів США.

В той же час, статтею 4 Закону України від 21 лютого 2014 року № 745-VII «Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей» державна допомога у зв'язку зі смертю члена сім'ї, який брав участь у масових акціях громадського протесту, за умови, що смерть безпосередньо пов'язана з участю в масових акціях громадського протесту встановлена один мільйон гривень або більше 80 тис. доларів США. Не зважаючи на дію Закону, Уряд своєю постановою від 28 березня 2014 року № 76 «Про соціальний захист членів сімей осіб, смерть яких пов'язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада по 21 лютого 2014 року» майже в 10 разів зменшив таку виплату, встановивши її у 100-кратному розмірі прожиткового мінімуму.

З метою підвищення соціального захисту працівників міліції та членів їх сімей Профспілкою підготовлено проект постанови щодо внесення змін до ст. 23 Закону України «Про міліцію» на підставі яких, 14.08.2014 року комітетом з питань законодавчого забезпеченняв Верховній Раді України зареєстровано законопроект (реєстраційний № 4504/а) про внесення змін до цієї статті щодо збільшення розміру одноразової допомоги у разі загибелі (смерті) або каліцтва працівника міліції.

Прийняття цього Закону створить однакові умови щодо нарахування одноразової грошової допомоги в разі смерті або поранення як працівників міліції, так і військовослужбовців і стане одним із важелів соціального захисту працівників ОВС.

З метою включення 04.10.2014 року зазначеного законопроекту до порядку денного Верховної Ради, Профспілкою до на ім'я голів фракцій направлено звернення щодо включення зазначеного законопроекту на розгляд Парламенту, яке депутатами було проігноровано.

Профспілка атестованих працівників ОВС України і надалі буде вживати заходів щодо негайного прийняття законопроекту № 4504/а, що суттєво покращать соціальний захист членів сімей працівників органів внутрішніх справ, які загинули і тих, які отримали поранення при охороні громадського порядку й боротьбі зі злочинністю.

Ярослав Романюк,

голова Тернопільської обласної

профспілки атестованих працівників ОВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинянин став жертвою ...
Наступна новина: На Вінничині 30-річний ...

КОМЕНТАРІ