Продуктивна робота піротехнічних підрозділів ДСНС України – гарантія безпеки та спокою українців

Продуктивна робота піротехнічних підрозділів ДСНС України – гарантія безпеки та спокою українців

16.10.14 09:10 0 777
Одним із основних напрямків діяльності Державної служби України з надзвичайних ситуацій є очищення територій України від вибухонебезпечних предметів минулих війн. Проте, нині піротехнічні підрозділи ДСНС Україні особливо активно працюють саме на території Донецької та Луганської областей. Одразу ж після звільнення населених пунктів від терористів, піротехніки Служби порятунку розпочинають роботи з їх очищення від боєприпасів. Саме тому нині питання вдосконалення роботи піротехнічних підрозділів, їх переоснащення та впровадження світового досвіду у сферу розмінування є надзвичайно актуальними.

14 жовтня у Державній службі України з надзвичайних ситуацій відбулася зустріч першого заступника Голови ДСНС України Анатолія Бойка з експертами НАТО у сфері розмінування, на якій також були присутні співробітники відділу організації піротехнічних робіт ДСНС України, представники Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства оборони України та Міністерства закордонних справ України. Під час зустрічі учасники обговорили можливості проведення спільних навчань, семінарів, а також реалізації Проекту щодо надання Україні допомоги у переоснащенні піротехнічних підрозділів.

На початку зустрічі Анатолій Бойко подякував колегам з НАТО за їх прагнення надати підтримку Україні. Дії рятувальників в першу чергу спрямовані на збереження людського життя. Наразі на території Донецької та Луганської областей сконцентрована велика кількість боєприпасів, які залишають по собі терористи. Тому одне з головних завдань ДСНС України на – виявляти та знешкоджувати їх аби гарантувати безпеку громадян.

“На території Донецької та Луганської областей нині працює 23 піротехнічні підрозділи – 150 піротехніків та 42 одиниці техніки. Роботи з обстеження територій розпочалися 6 липня і за цей період піротехніки ДСНС України вже знешкодили понад 23 тисячі боєприпасів, перевірили 957 об’єктів соціальної сфери та розмінували понад 1 тисячу 400 га територій. Піротехнічні підрозділи працюють у надскладних умовах, постійно ризикуючи власним життям. Адже часто піротехніки знаходять цинічно встановлені вибухові пристрої, які терористи замаскували під іграшки, кулькові ручки, книги, тощо. Саме тому безпека піротехніків під час виконання завдань за призначенням та переоснащення піротехнічних підрозділів є особливо актуальним. Ми маємо потребу у піротехнічних автомобілях, засобах зв’язку, індивідуального бронезахисту. Для нас також важливий досвід НАТО у сфері розмінування. Тому ми прагнемо до співпраці, проведення спільних навчань та семінарів ”, - сказав Анатолій Бойко.

У свою чергу, представник Департаменту НАТО з політичних відносин та безпекової політики (PASP) Жан Бо зазначив, що між Україною та НАТО вже налагоджено співпрацю та дружні стосунки. Північноатлантичний альянс завжди готовий допомогти Україні та, зокрема, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, особливо коли держава переживає складні часи.

“Спільно з Україною ми прагнемо започаткувати спільний проект в рамках Програми НАТО “Наука заради миру та безпеки”, яка націлена на цивільну науку та безпеку. Мета цієї Програми полягає у тому, аби завдяки тренінгам, семінарам, навчанням, які будуть організовуватися для науковців у сфері цивільного захисту, гарантувати мир та безпеку у світі. Напрямками цієї Програми є антитерористична діяльність, енергетична та екологічна безпека, сфера розмінування. Ми також створюємо проекти на розбудову потужностей у країнах НАТО. Північноатлантичний альянс прагне допомогти також і Україні. Саме тому ми тут. Нам необхідно зрозуміти, у яких саме сферах Програма зможе реалізуватися в Україні. Також країнам –членам НАТО буде подано на розгляд спільний проект Україна-НАТО щодо можливостей надання Україні допомоги у переоснащенні піротехнічних підрозділів ДСНС України та проведенні спільних навчань та семінарів”, - зазначив Жан Бо.

За результатами обговорень учасники засідання узгодили можливості подальшоїспівпраці у сфері розмінування та узгодили деталі започаткування спільного проекту в рамках Програми НАТО. У подальшому проект буде розглянуто країнами-учасниками НАТО.

В зустрічі взяв участь заступник Глави Місії України при НАТО з політичних питань Єгор Божок.

Довідково. В Державній службі України з надзвичайних ситуацій створено та функціонує 35 піротехнічних підрозділів, до складу яких входить 500 осіб особового складу.

Щороку піротехнічні підрозділи ДСНС України здійснюють понад 7 тисяч виїздів, виявляють та знешкоджують понад 75 тисяч одиниць боєприпасів. Щодня піротехніки виявляють близько 200 вибухонебезпечних предметів та перевіряють на наявність боєприпасів 6 га території України.

Починаючи з 1 січня 2014 року піротехнічні підрозділи ДСНС України вилучили та знешкодили вже більше 55 тисяч одиниць боєприпасів (не враховуючи вибухонебезпечні предмети, що були виявлені на території Донецької та Луганської областей) та очистили понад 2 тисячі 400 га території України.

Прес-служба

ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Осінь - гаряча пора: в ...
Наступна новина: Чернігів: «Поклик серця»

КОМЕНТАРІ