У Львові представили книгу про 400-літній український рід переселенців у Польщі

У Львові представили книгу про 400-літній український рід переселенців у Польщі

16.10.14 12:49 0 1163
У Львові 15 жовтня, представили книгу «Нарис історії роду Батрух», що досліджує 400-літню історію роду у с. Кінське (нині Польща). Це історія великої української родини, яку примусово переселили з її рідного села на північ Польщі у 40-х роках ХХ ст.

Про це інформує кореспондент IA ZIK.

Автором майже 500-сторінкового видання є голова Лікарського товариства у Німеччині, доктор Андрій Батрух. Книга містить багато документів, фотографій родини, спогадів та історичні довідки.

Андрій Батрух, розповідаючи про роботу над книгою-дослідженням, зазначив: «Наша велика сім’я була переселена на Прибалтику (на північ Польщі, – ред.), проте це нас робило міцними. Також у нас було дуже багато родинних фотографій. Переглядаючи їх, було цікаво довідатись, як колись жилося родині у краї, звідки її переселили. Інша причина – постійні розповіді родичів про колишнє життя у селі, де вони колись мешкали. Третьою причиною було те, що коли нашу родину переселили у Прибалтику, ми там були трохи відчужені, розкидані поміж поляків і були змушені триматися спільно, щоб зберегти свою національність. Ми постійно допомагали один одному на чужих теренах».

Автор зауважив, що працюючи над книгою, він назбирав серед родичів багато фотографій, яких ніколи не бачив, та документів. Крім того, він зробив родинне дерево, проте випадково довідався, що один родич зі Львова зробив інше родинне дерево, але іншої гілки. Це дозволило подвоїти знання про велику сім’ю. Паралельно Андрій Батрух досліджував архіви, і найкращим, за його словами, виявився львівський.

Андрій Батрух зазначає, що минулого року книга вийшла польською мовою. Також планується перевидати її англійською.

Своєю чергою, магістр мистецтвознавства, власник компанії В&Н (дистрибуція та переклад фільмів українською мовою) Богдан Батрух наголосив: «Подібні історії важливі, оскільки показують, як змінювалася країна, кордони, як переїжджали люди з одного місця на інше – подібно до того, що відбувається зараз в Україні. Такі речі варто робити, щоб знати, хто ми є і звідки походимо, куди йдемо і що хочемо».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Житомирі журналістів ...
Наступна новина: В Житомирській області під ...

КОМЕНТАРІ