Тернопілля: Олег Сиротюк відвідав музей «Штаб УПА-Південь»

Тернопілля: Олег Сиротюк відвідав музей «Штаб УПА-Південь»

16.10.14 12:28 0 1065
Під час робочої поїздки у Шумський район голова Тернопільської обласної державної адміністрації Олег Сиротюк відвідав музейний комплекс «Штаб УПА-Південь» у с. Антонівці.

Як розповів начальник відділу культури і туризму Шумської районної державної адміністрації Юрій Мартинович Головатюк, після війни штаб був знищений повністю, більшовики вирізали ліс та переорали територію. Відновлювали місця за спогадами учасників. На місці теперішньої каплички була повстанська. Саме біля неї хлопці молилися,звідти вирушали у рейди на схід, тут їх проводжали в останню путь.

Також на території штабу є кладовище повстанців. Тут спочиває 13 вояків. Чотирнадцята могила – символічна. Тут спочиває зв`язкова УПА Ганна Ткачук. Пройшовши випробування у таборах, вона повернулася в Антонівці. Працювала вчителькою, писала вірші.

Загалом, штаб намагалися так реконструювати, щоб він якомога більше нагадував тогочасний. Штабний будинок відновили у 1990 роках на тому ж місці, шо й колись. Навпроти нього є будинок охорони, тут відпочивали повстанці. На стежках у музейному комплексі - стенди, завдяки яким можна дізнатися історичні факти з діяльності штабу УПА в Антонівцях.

Наразі триває реконструкція криївки.

«Штаб вояків УПА – це особливий куточок нашого краю, - констатував очільник Тернопільщини Олег Сиротюк. – Тут панує повстанський дух, тут все нагадує про наших славних предків. Для нас дуже важливо, щоб музейний комплекс розвивався, щоб його відвідували не тільки українці з різних регіонів, а також іноземні делегації. Адже тут говорить історія. І скільки б не минуло років, пам`ять про відважних вояків УПА палатиме в наших серцях ».

Довідково: На початку квітня 1943 року в селі Антонівці створили штаб УПА «Південь». Згодом його ще називали «Антонівською республікою», оскільки це була перша військова база українських партизанів на Волині з досконалою логістикою.

Командиром штабу призначили 24-річного Івана Климишина на псевдо «Крук», який активну бойову діяльність почав у 1942 році.

У 1943 році німецькі війська зробили спробу знищити Антонівецький курінь УПА. Вони оточили село Стіжок, захопили жителів, які не встигли заховатись в ліс (старих, дітей, жінок, всього 73 особи), зігнали їх в клуню, облили бензином і живих спалили.

Загін «Крука»дав бій карателям між Антонівцями і Стіжками, увесь німецький загін було знищено, в бою загинуло 90 фашистських солдатів і офіцерів.

20 серпня німці зробили рішучу спробу ліквідувати табір. Для цього була виділена дивізія СС генерала фон дем Баха, підсилена танками та авіацією. Німцям, які вже відступали під тиском Червоної армії, не вдалося знищити штаб УПА в Антонівцях.

Восени 1946 р. село Антонівці повністю знищили, 177 родин вивезли в село Розділ та село Привітне Запорізької області, інших розселили на Шумщині та Лановеччині.

У 1952 році село зникло з карти УРСР, його ліквідували указом Президії Верховної Ради УРСР.

Антонівці офіційно відновлені 29 квітня 1990.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ДТП НА ВОЛИНІ: В ...
Наступна новина: На Вінничині рятувальники ...

КОМЕНТАРІ