Відійшов у вічність талановитий режисер Сергій Сміян

Відійшов у вічність талановитий режисер Сергій Сміян

17.10.14 08:42 0 691
На 90 році життя відійшов у вічність український режисер, народний артист України, лауреат Національної премії України імені Т. Шевченка Сергій Костянтинович Сміян.

Сергій Костянтинович народився 17 травня 1925 року у м. Київ. Він закінчив Київський інститут театрального мистецтва. Був головним режисером Запорізького театру ім. Щорса (1950-51 і 1966-70), Львівського драматичного театру ім. М. Заньковецької (1961-65) та з 1970 – Київського театру ім. І. Франка. Поставив: «Отелло» (В. Шекспіра), «Кассандру» (Лесі Українки), оперу «Украдене щастя» (Ю. Мейтуса), «Здрастуй, Прип’ять» (О. Левади, музика М. Скорика), «Голубі олені» (О. Коломійця, музика І. Шамо) та ін.

З 1981 по 1997 роки очолював Київський театр оперети. З 1997 року – режисер-постановник. Етапними роботами у театрі оперети стали такі вистави, втілені С. Сміяном: «Легенда про Київ» О.Білаша, «Зоряний час» А.Філіпенка, «Летюча миша» Й. Штрауса, «Маріца» Імре Кальмана, «Сільва» Імре Кальмана, «Фіалка Монмартра» Імре Кальмана, «Голландочка» Імре Кальмана, «Севастопольський вальс» К. Лістова, «Таке єврейське щастя» І.Поклада, «Весела вдова» Ф.Легара та багато інших.

Як повідомляє Вікіпедія, режисер помер вчора, 15 жовтня, у Києві від інфаркту.

Прощання із ним відбуватиметься завтра, 17 жовтня, з 12.00 до 14.00 у приміщенні Київського національного академічного театру оперети: вул. Червоноармійська, 53/3, інформує прес-служба Міністерства культури.

Як йдеться у повідомленні відомства, Міністерство культури України з глибоким сумом сприяло звістку про важку і непоправну втрату – смерть народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, режисера-постановника та багаторічного керівника Київського національного академічного театру оперети Сергія Костянтиновича Сміяна.

«Пішла з життя надзвичайно талановита, творчо обдарована, душевно щедра та щира людина. Безмежно захоплений і завжди відданий улюбленій справі, все своє життя Сергій Костянтинович присвятив служінню українській культурі, сприяв збереженню та примноженню кращих традицій вітчизняного мистецтва», – зазначили у прес-службі.

Сергія Костянтиновича більше немає з нами, однак добра та світла пам’ять про нього назавжди збережеться у серцях рідних, близьких, друзів та численних шанувальників його таланту, додали у Мінкульті.

Новости

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Сергій Машковський: «Уже ...
Наступна новина: На Вінничині за втручання ...

КОМЕНТАРІ