У Львові флеш-мобом відзначать 50-ту річницю «Ляршу» у світі

У Львові флеш-мобом відзначать 50-ту річницю «Ляршу» у світі

17.10.14 10:41 0 694
Цього року спільнота «Лярш-Ковчег», що працює у Львові з людьми з розумовою неповносправністю й об'єднує понад 100 осіб, відзначає ювілей – 50 років від заснування «Ляршу» у світі. З цієї нагоди всіх запрошують взяти участь у флеш-мобі, який відбудеться 16 жовтня, з 15.00 до 15.30 на площі біля пам'ятника Т. Шевченку.

Про це повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Як зазначається, мета заходу – проголошення одного з принципів Хартії спільнот «Ляршу»: «Які би не були у людей дари чи обмеження, усі вони поєднані в одному людстві. Кожен має неповторну та священну цінність та кожен має ту саму гідність і ті самі права». Також флеш-моб сприятиме інтеграції осіб з особливими потребами в суспільство. Учасники співатимуть пісню «Це Я будую спільноту» з жестами.

Довідка.

Перша спільнота «Лярш» (з франц. «L’Arche» – Ковчег) була заснована 1964 року в м. Тролі (Франція) відомим філософом та богословом Жаном Ваньє та отцем Томасом Філіпом. Вони запросили двох розумово неповносправних осіб Рафаеля Сімі та Філіпа Су жити разом з ними у дусі Євангелії та заповідей Ісуса. З цієї першої спільноти, започаткованої у римо-католицькій традиції, постали інші – в різних країнах та віросповіданнях. «Лярш» – це Міжнародна Федерація, яка об’єднує 137 спільнот у 40 країнах світу.

У «Лярші» люди з розумовою неповносправністю чи без неї розділяють життя у спільноті через спільну працю, побут, дозвілля, дружбу і молитву. В центрі спільнотного життя є дружні стосунки та довіра до Бога.

В Україні перша спільнота «Лярш-Ковчег» створена в 2008 році у Львові. Вона об’єднує:

* 4 творчі майстерні, розташовані в різних районах міста. Щодня в майстернях особи з неповносправністю разом із асистентами виготовляють різноманітні вироби: ткані торбинки, декоративні свічки, ікони, прикраси з бісеру, вовни, листівки, вироби з дерева, глини та керопласту;

* денну програму, зорієнтовану на соціальну адаптацію осіб з глибокою розумовою неповносправністю;

* будинок підтриманого проживання, де особи з неповносправністю можуть тимчасово проживати та практикувати самостійне життя за підтримки асистентів, що є вагомою допомогою для батьків.

Членами спільноти «Лярш-Ковчег» є 67 осіб з розумовою неповносправністю і 30 асистентів та волонтерів.

Напрямки діяльності:

* створення програм з працетерапії та реабілітації;

* створення умов для самовираження та самореалізації;

* сприяння інтеграції в суспільство;

* підтримка родин. Новости

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина: в області ...
Наступна новина: Естафету пам'яті ...

КОМЕНТАРІ