У Волинській області ковельські свободівці пройшли дорогами УПА

У Волинській області ковельські свободівці пройшли дорогами УПА

17.10.14 09:22 0 871
Щороку 14 жовтня на Волині в урочищі Вовчак Турійського району в день одного з найбільших і найшанованіших в Україні християнських свят Покрови Святої Богородиці та Дня створення УПА, ми вшановуємо пам'ять загиблих та померлих вояків Української Повстанської Армії. Ось уже багато років поспіль сюди приїздять патріоти з усіх куточків Волині.

Напередодні 72-ї річниці створення Української Повстанської Армії патріотичні заходи відбуваються і на Ковельщині. Історична правда все впевненіше торує собі дорогу, додає сил кожному патріоту-українцю, який прагне і все робить для відродження нашої самостійної Української держави.

У Ковельському районі активними були вояки УПА в селах Скулин, Білин, Облапи та низці інших населений пунктів. У 1943–1944 роках у Скулинських і Свинарських лісах базувалися перші сотні українського підпілля, тому історики вважають, що саме з цих місць бере свій початок УПА.

Ще й досі пам'ятають жителі цих сіл слова: "Від Скулина до Білина – самостійна Україна". Адже саме тут загони УПА повністю контролювали територію.

Нещодавно їх стежками пройшли і ми, ковельські свободівці. До нас долучився і голова Ковельської райдержадміністрації Юрій Поліщук. Ідея здійснити патріотично-туристичний похід цими пам'ятними місцями з'явилася у нас кілька років тому. І саме цього року здійснилася наша давня свободівська мрія – ми здійснили подорож від урочища Бараки у Скулинському лісі до урочища Вовчак. Наш маршрут пролягав між Ковельським та Турійським районами, через села Скулин, Стеблі, Волошки, Любитів, Рокитниця, Білашів, Грушівка, Літин, Купичів, Чорніїв, Свинарин.

Загалом за три дні ми подолали близько 56 кілометрів. Більшість шляху пролягала через населені пункти з асфальтованим покриттям, але були й ділянки, де доводилося йти польовими дорогами і лісами.

Перші труднощі спіткали нас на самому початку маршруту. У лісі біля Скулина довго не могли знайти пам'ятного хреста, що змусило нас змінити графік подорожі і заночувати у полі біля села Стеблі, а не біля Волошок, як було заплановано раніше. Ніч пройшла без пригод, хоча було трохи холодно. Наступний день став найпродуктивнішим. За день подолали близько 40 кілометрів і надвечір дісталися села Свинарин Турійського району, де і заночували. Останній відрізок подорожі, а це дев'ять кілометрів, пролягав через густий Свинаринський ліс, тому за допомогою ми звернулися до місцевих лісників, які провели нас до Вовчака.

До пам'ятних хрестів у Скулині і Вовчаку поклали вінки та заспівали славень України. Цього року захід набув особливого значення, адже крім загиблих повстанців ми вшанували пам'ять героїв Небесної сотні та українських бійців, які воюють проти російського агресора на сході України.

Всі учасники подорожі залишилися задоволеними і отримали масу незабутніх вражень.

Звитяга Української Повстанської Армії вже стала легендою, яка золотими літерами вписана на сторінках історії нашої держави і назавжди залишатиметься у пам'яті народу.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ