Інформація щодо звіту з бенчмаркінгу конкурентоспроможності  для Львівської області

Інформація щодо звіту з бенчмаркінгу конкурентоспроможності для Львівської області

17.10.14 13:13 0 677
Фахівцями Проекту міжнародної технічної допомоги «Розбудова спроможності до економічно обґрунтованого планування розвитку областей і міст України» (надалі – Проект РЕОП) розроблено звіт з бенчмаркінгу конкурентоспроможності для Львівської області.

Бенчмаркінг – важливий і широко застосовуваний інструмент для визначення сильних та слабких сторін регіону шляхом порівняння його результатів за набором показників з аналогічними регіонами. Використання бенчмаркінгу базується на переконанні, що влада та громада Львівської області краще виконуватимуть свої стратегічні завдання, якщо вивчатимуть досвід подібних регіонів.

У звіті відображено поточний рівень конкурентоздатності Львівської області порівняно з сімома вітчизняними та закордонними регіонами-аналогами. У ньому визначаються досягнення області та виділяються сфери, де є можливості для покращення, а також звертається увага на сфери, які можуть створювати загрози чи виклики конкурентоспроможності Львівської області. Згодом ці результати стають точкою відліку, відносно якої можна вимірювати прогрес у майбутньому.

Порівняння сильних та слабких сторін Львівської області здійснювалось за такими чинниками конкурентоспроможності:

1. Людський капітал. Це перша і дуже важлива сфера. У сфері «людський капітал» враховувалися три підсфери: демографія, освіта та ринок праці.

Львівська область досягла найвищих результатів серед регіонів-конкурентів за показниками у сфері освіти і ринку праці. Львівська область демонструє найкращий результат за одним індикатором – кількість штатних працівників з вищою освітою. Крім того, область характеризується високими результатами за рівнем зайнятості жінок, зростанням зайнятості, рівнем безробіття серед жінок та природним рухом населення. Найгірший результат області спостерігається в демографічних показниках;

2. Фізична та соціальна інфраструктура. Необхідна для забезпечення високої продуктивності та конкурентоспроможності економіки області. Розглянуто кілька аспектів інфраструктури: транспортна, медична, туристична інфраструктура.

Львівська область є найкращою за показниками кількості лікарів і щільності доріг;

3. Розвиток бізнесу. Це сфера, в якій описується стан і динаміка регіональної економіки. У сфері «розвиток бізнесу» враховувалися три підсфери: інвестиції бізнесу, зовнішній сектор, місцеві умови.

За двома показниками (інвестиції в машини та обладнання та витрати на оплату праці) область досягла високих результатів, а за іншими двома показниками (частка експорту та прямі іноземні інвестицій) є аутсайдером;

4. Довкілля. Тут використовувалися лише показники навантаження та реагування.

Серед областей-конкурентів Львівська область не має ні найкращих, ні найгірших результатів.

Департаментом економічного розвитку, торгівлі та промисловості облдержадміністрації надано певні зауваження до звіту з бенчмаркінгу конкурентоспроможності для Львівської області.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: ...
Наступна новина: Чернігівська область: ...

КОМЕНТАРІ