В Чернігівській області причини появи у повітрі смогу та запаху гарі - необережне поводження громадян з вогнем

В Чернігівській області причини появи у повітрі смогу та запаху гарі - необережне поводження громадян з вогнем

17.10.14 16:11 0 724
За умов тривалої сухої погоди, на Чернігівщині в лісах і екосистемах утворився високий 4-й клас пожежної небезпеки. Це вимагає від населення бути вкрай обережними у поводженні з вогнем, адже на сонці рослинність висохла й легко спалахує. При цьому осінні пориві вітру швидко розповсюджують вогонь на значну відстань і полум’я миттєво охоплює велику територію, підбирається до населених пунктів, будівель, лісів тощо.

Зважаючи на це, рятувальники щодня через засоби масової інформації, під час профілактичних відпрацювань житлового сектору звертають увагу населення на небезпеку виникнення пожеж. Крім того, дим і вогонь також завдають значну шкоду навколишньому середовищу.

Проте, нажаль, не всі люди прислуховуються до наших застережень та усвідомлюють всю серйозність ситуації. Ігноруючи вимоги ряду діючих законодавчих документів, громадяни продовжують масово випалювати суху рослинність або сміття на сільгоспугіддях, луках, присадибних ділянках, узбіччях доріг тощо.

Як результат, лише за останній 7 днів на Чернігівщині від необережного поводження з вогнем виникло 54 пожежі, якими знищено або пошкоджено 11 будинків і господарчих споруд, вигоріло 27 га настилу в лісі та близько 200 га сухої рослинності на відкритій території.

З цим слід зазначити, що якби не оперативне реагування підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій, наслідки від пожеж могли бути набагато гіршими, а в деяких випадках вогонь міг охопити житловий сектор або значну площу лісів.

Все це й пояснює причину появи у Чернігові та інших населених пунктах смогу і запаху гарі.

У зв’язку з цим, рятувальники знову звертаються до населення з проханням дотримуватися вимог Законів України "Про охорону атмосферного повітря", “Про охорону навколишнього природного середовища” та правил пожежної безпеки. Це дозволить Вам не стати винуватцем пожежі, уникнути зайвих матеріальних втрат та не спричинити загрозу власному життю й безпеці оточуючих Вас людей.

Якщо Ви отримали від повноважених служб дозвіл на спалювання рослинності чи сміття, будьте уважними та обережними у поводженні з вогнем. Перш, ніж розпалити багаття, розчистіть навколо нього суху траву в радіусі 1 м. Не розводьте вогнища у вітряну погоду та ближче 15 м від будівель. Постійно контролюйте процес горіння, адже поривами вітру або по сухій траві полум’я може вмить перекинутися на житлові чи господарчі будівлі, автомобілі, дерева тощо. Слідкуйте за розвагами дітей, роз’яснюйте їм про небезпеку пожеж, ховайте від них сірники та запальнички. Перебуваючи в лісових масивах і паркових зонах, не кидайте непогашені сірники, недопалки та ні в якому разі не розпалюйте вогнища.

Також пам’ятайте, що випалювання сухої рослинності, її залишків або опалого листя без відповідного на те дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння карається накладенням адміністративного стягнення на громадян у розмірі від 170-ти до 340-ка гривень, а на посадових осіб - від 850-ти до 1190-та грн.

Ігор Федоренко,

начальник Управління ДСНС у Чернігівській області.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ