Лише спільні зусилля та взаємодія всіх рятувальних служб Європейського Союзу зможуть гарантувати безпеку як країни вцілому, так і кожної людини - Сергій Бочковський

Лише спільні зусилля та взаємодія всіх рятувальних служб Європейського Союзу зможуть гарантувати безпеку як країни вцілому, так і кожної людини - Сергій Бочковський

21.10.14 09:48 0 630
Державна служба України з надзвичайних ситуацій прагне сформувати Службу порятунку європейського рівня та вдосконалити систему цивільного захисту країни. Саме тому ДСНС України постійно налагоджує співпрацю зі своїми європейськими колегами аби вивчити їх позитивний досвід у сфері запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій. Особливо продуктивно наразі налагоджена співпраця між Державною службою України з надзвичайних ситуацій та Державною пожежною службою Республіки Польща.

Саме з метою узгодження подальшої співпраці та визначення шляхів взаємодопомоги, протягом 16-17 жовтня, Голова ДСНС України Сергій Бочковський перебував з дводенним візитом у Республіці Польща.

Під час візиту до Польщі Сергій Бочковський взяв участь у III Міжнародної практичної конференції “Взаємодія – основа ефективного рятування”, що проходила у місті Арламов (Польща). Під час конференції українські, польські, естонські та литовські рятувальники, спеціалісти у сфері пожежної безпеки, представники добровільних пожежних дружин та Товариства Червоного Хреста обговорили шляхи вдосконалення системи цивільного захисту, гарантування безпеки кожній людині, питання організації взаємної допомоги під час виникнення надзвичайних ситуацій, а також поділилися з присутніми позитивним досвідом під час виконання рятувальних операцій у різних країнах світу та особливостями функціонування медицини катастроф.

Особливо важливим для України загалом та зокрема для Служби порятунку, було визначення подальших шляхів співпраці між українськими та польськими рятувальниками. Саме тому, Сергій Бочковський та Головний комендант Державної пожежної служби Республіки Польща Вєслав Лесьнякевич підписали Протокол та Порядок взаємодії підрозділів пожежної охорони Республіки Польща та Державної служби України з надзвичайних ситуацій під час надання взаємної допомоги в ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків. Цей Порядок визначає організацію та координацію дій рятувальних служб України та Польщі під час виникнення надзвичайних ситуацій, шляхи обміну інформацією та надання взаємної допомоги.

“Це перший рішучий крок на шляху до входження у європейську колиску. У нашій Службі працюють професіонали своєї справи, які завжди допоможуть тим, хто цього потребує. Саме тому ми маємо всі можливості аби сформувати європейську Службу цивільного захисту. Ми щиро вдячні нашим польським колегам і вже відчуваємо їх надійну підтримку та допомогу. Саме завдяки їхній підтримці цього року Мобільний рятувальний центр ДСНС України пройшов атестацію у системі ІНСАРАГ. Досвід польських колег у сфері попередження, реагування та ліквідації надзвичайних ситуацій для України є дуже важливим, тому намагатимемося впроваджувати його у своїй роботі”, - зазначив Сергій Бочковський.

Під час поїздки Голова ДСНС України також відвідав пожежну частину у місті Санок та ознайомився з особливостями роботи польських пожежних, спецобладананням та технікою, що застосовується під час гасіння пожеж. Сергій Бочковський був вражений не лише професійною підготовкою рятувальників, але й психологічною. Адже під час виїздів на виклики пожежні беруть з собою іграшки на випадок, якщо там буде дитина - це допоможе їй швидше подолати страх, стрес та піти на контакт з рятувальниками.

На знак поваги до професіоналізму пожежної команди, Сергій Бочковський залишив у формулярі частині найщиріші побажання як для всіх рятувальників, так і для їхніх родин.

Сергій Бочковський також побачив і роботу добровільних пожежних дружин, що функціонують у Польщі та допомагають оперативніше реагувати на надзвичайні ситуації та ліквідовувати їх наслідки.

Під час другого дня перебування у Польщі Голова ДСНС України був присутній на демонстраційних рятувальних навчаннях за участю польських рятувальників, поліції, прикордонників, добровольців та медичних працівників. До того ж, особливістю проведення спеціальних навчань у Польщі є те, що учасники до останнього моменту не знають завдань, які вони виконуватимуть - ввідну інформацію умовної надзвичайної ситуації вони отримують безпосередньо на місці розгортання штабу. Такі державні навчання проводять чотири рази на рік і участь у них беруть більше 400 осіб.

Цього разу рятувальники відпрацьовували спільні дії під час виникнення різноманітних надзвичайних ситуацій як то пожежа у багатоповерхівці, коли необхідно врятувати людей, які перебувають в епіцентрі пожежі та ліквідувати загоряння; допомога людям, які потрапили у автокатастрофу; ліквідація наслідків викиду аміаку. На навчаннях широко використовувались квадрокоптери, за допомогою яких проводилась відео зйомка місця пригоди, а відповідна інформація передавалась до штабу з ліквідації надзвичайної ситуації для прийняття відповідних рішень. До робіт залучалися також і гелікоптери, що піднімали потерпілих та швидко доставляли їх до медичного закладу. Спецобладання допомагає фіксувати ситуацію з висоти пташиного польоту.

Голова ДСНС України відзначив професійність та злагодженість дій усіх учасників навчань та зазначив, що лише взаємодопомога рятувальників, добровольців, медиків та інших відповідних служб допоможе продуктивніше та оперативніше виконувати завдання за призначенням та врятувати сотні людських життів. Сергій Бочковський також щиро подякував польським колегам за теплий прийом, щирість та бажання підтримати як Службу порятунку, так і Україну.

“За ввесь час, поки я перебував у Польщі, я відчував вашу теплоту, підтримку та справжню щирість. Я відчував, що польські та українські народи є дійсно братніми. Польські колеги - це ті друзі, які ніколи не зрадять та допоможуть. Всі ми виконуємо надважливу місію - рятуємо людські життя, гарантуємо безпеку та спокій кожному. І лише спільні зусилля та взаємодія всіх рятувальних служб Європейського Союзу зможуть гарантувати безпеку як країни вцілому, так і кожної людини. Адже взаємодія - це основа ефективного рятування”, - зазначив Сергій Бочковський.

Прес-служба

ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ