Петро Шпига: "Міліція Волині реагує на кожне порушення виборчого законодавства"

Петро Шпига: "Міліція Волині реагує на кожне порушення виборчого законодавства"

22.10.14 09:07 0 682
Усі факти, зокрема й відстежені у Інтернет-мережі, належним чином реєструються у Журналах єдиного обліку заяв і повідомлень міськрайвідділів, а відтак ретельно перевіряються. Позиція керівництва управління чітка і принципова: винні особи мають відповідати перед законом.

Згідно з постановою Центральної виборчої комісії від 12 квітня 2012 року №66, на території Волинської області створено п'ять територіальних виборчих округів, в яких функціонуватиме 1131 виборча дільниця, з них 32 – спеціальні у лікувальних та виправних закладах. Зважаючи на це, до забезпечення охорони виборчих бюлетенів та громадського порядку в приміщеннях територіальних та дільничних виборчих комісій буде залучено 1230 працівників міліції. Окрім того, залучатимуться представники громадських формувань.

– Центральної виборчою комісією зареєстровано 108 кандидатів у народні депутати України: 63 кандидати – по одномандатних виборчих округах області та 45 – за партійними виборчими списками, – наголосив начальник УМВС України у Волинській області Петро Шпига. – З метою належного забезпечення правопорядку і громадської безпеки під час проведення передвиборної кампанії та виборів депутатів Верховної Ради України, УМВС розроблено спеціальний план заходів, а для здійснення контролю за виборчими округами і дільницями закріплені керівники обласного управління та окремих служб.

Загалом на Волині зареєстровано 32 повідомлення про події, пов'язані з виборчим процесом. Зокрема у Луцькому, Горохівському, Маневицькому, Ратнівському, Рожищенському, Любомльському, Старовижівському, Ківерцівському і Ковельському районах, а також у Луцьку та Нововолинську. При цьому порушення найчастіше стосуються розміщення друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно або неповно, непрямого підкупу виборців, використання адміністративного ресурсу для проведення передвиборчої агітації та пошкодження виборчої агітації.

Разом із тим, Петро Шпига наголосив, що 19 жовтня Президент України підписав розроблений за ініціативи Міністерства внутрішніх справ Закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України", який вступить у законну силу 22 жовтня 2014 року. Документом передбачено посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян:

– Законом передбачено чітку відповідальність за підкуп виборців, фальсифікацію виборчої документації, підробку виборчих бюлетенів і протоколів та незаконне захоплення виборчих скриньок. Окрім того, новацією є встановлення відповідальності не лише особам, котрі здійснюють підкуп виборців, а й притягнення до відповідальності осіб, які приймають пропозиції, обіцянки або одержують неправомірну вигоду за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов'язаних із безпосередньою реалізацією свого виборчого права або права голосу.

Насамкінець начальник УМВС Волині відзначив, що усі правоохоронні структури, представники громадськості та ЗМІ повинні об'єднати зусилля, аби передвиборча кампанія та безпосередньо процес волевиявлення громадян пройшов без порушень. У випадку ж їх виявлення – має бути оперативне інформування задля їх вчасного припинення:

– Ми узгодили алгоритм дій із представниками прокуратури, СБУ та ДСНС, є повне взаєморозуміння із представниками громадських організацій, зокрема «Опорою», «Чесно» та «Комітетом виборців України» на місцях. Тож наші зусилля будуть спрямовані на проведення позачергових парламентських виборів у правовому полі. А тому всі кандидати в народні депутати та їхні помічники повинні зрозуміти: у випадку порушень виборчого законодавства міліція діятиме чітко і принципово та виключно в межах чинного законодавства.

СЗГ УМВС України

у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: В Чернівецькій області ...

КОМЕНТАРІ