Антон Геращенко: "Вже розпочато 178 кримінальних проваджень, пов'язаних з порушеннями на виборах, 71 - за підкуп виборців"

Антон Геращенко: "Вже розпочато 178 кримінальних проваджень, пов'язаних з порушеннями на виборах, 71 - за підкуп виборців"

22.10.14 12:01 0 673
Про це радник Міністра внутрішніх справ України заявив 21 жовтня, під час брифінгу у правоохоронному відомстві. У роботі брифінгу взяла участь координатор виборчих і політичних програм громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська.

Під час брифінгу Антон Геращенко повідомив, що набув чинності закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян". Такі заходи сприятимуть забезпеченню захисту виборчих прав громадян, посиленню відповідальності за їх порушення та наближенню законодавства України до законодавства ЄС.

За словами радника глави МВС, злочини, пов'язані з підкупом виборців, знову повернуті до розряду тяжких. «За підкуп виборців організованою групою осіб законом передбачено покарання до 7 років позбавлення волі. Тепер правоохоронні органи мають право використовувати всі види оперативно-розшукових заходів лише з дозволу суду (проникати в групи, які займаються підкупом виборців, проводити прослуховування розмов, вести стеження тощо). Іншими словами мають право проводити повний комплекс фіксації злочинів», - підкреслив Антон Геращенко.

Він також додав, що за підробку документів за результатами виборів за участю членів виборчої комісії, учасникам такої афери загрожує до 10 років позбавлення волі.

- Найважливіший аспект: вводиться кримінальна відповідальність для виборців, які продають свої голоси. Факт згоди виборця продати свій голос - злочин. Виборець, який одержав таку пропозицію, повинен від неї відмовитися і повідомити про це в правоохоронні органи. Тільки в цьому випадку він буде звільнений від кримінальної відповідальності, - зазначив радник Міністра і додав, що всі, хто зараз займається підкупом виборців або бере участь в інших порушеннях, повинні бути покарані відповідно до Закону.

- На сьогоднішній день вже розпочато 178 кримінальних проваджень, пов'язаних з порушеннями на виборах, з них 71 - пов'язане з підкупом виборців. Поки підозра ще нікому не пред'явлена, оскільки триває розслідування. Але завдання стоїть тверде: по кожному випадку довести справу до кінця, передати матеріали в суд, щоб він визначив міру провини, - заявив Антон Геращенко.

У свою чергу координатор виборчих і політичних програм громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська зазначила, що станом на сьогоднішній день їх організацією вже зафіксовані 302 факти порушення виборчого законодавства. 78 з них стосувалися підкупу виборців і були зафіксовані «Опорою» у 44 округах України.

Прес-служба МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Для української армії ...

КОМЕНТАРІ