У Рівненській області відповідальність за незаконний видобуток бурштину ніхто не відміняв

У Рівненській області відповідальність за незаконний видобуток бурштину ніхто не відміняв

22.10.14 08:48 0 795
Проблема незаконного видобутку бурштину-сирцю на території північних районів Рівненщини залишається однією із гострих і актуальних питань сьогодення. Адже через самовільне користування надрами щорічно на великих площах змінюється гідрологічний режим, пошкоджується ґрунтовий і рослинний покрови, псується родючий шар землі, що істотно обмежує можливість подальшої експлуатації ґрунту і в результаті завдаються значні збитки державі.

Щороку внаслідок незаконного видобутку бурштину знищуються десятки гектарів лісових масивів і земельних угідь. Копачі також ігнорують майнові права громадян, незаконно добуваючи бурштин на земельних частках (паях) без відома їх власників, при цьому погрожуючи фізичною розправою за наміри жителів району захистити своє майно.

Проблема полягає не тільки в псуванні ґрунту. При здійсненні незаконного видобутку бурштину існує ймовірність створення небезпеки для життя та здоров'я самих «старателів», які безпосередньо зайняті процесом його добування.

Підтвердження цьому нещодавня ситуація у 9 кварталі Ясногірського лісництва, що поблизу с. Селище Сарненського району, коли дорогу перекрили місцеві жителі, яких на той час назбиралося біля тисячі чоловік та вимагали надати їм дозвіл на видобуток бурштину – сирцю.

Тоді на місце події виїхала слідчо – оперативна група Сарненського РВ УМВС України в Рівненській області на чолі з начальником Сарненського РВ Володимиром Міщенею, який намагався вислухати громадян та їхні вимоги. Проте, натовп був дуже агресивно налаштованим та вів себе надто брутально. В сторону працівників міліції не тільки лунали образи, а й навіть летіли каміння у службові автомобілі та самих працівників міліції.

Відомості по даним фактам внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 240, ч.2 ст. 342, ч.2 ст. 296, ч.2 ст. 194 Кримінального кодексу України.

Згідно статті 240 Кримінального кодексу України (Порушення правил охорони надр) говорить про те, що предметом злочину є надра і корисні копалини загальнодержавного значення. Незаконний видобуток яких, тобто без належним чином оформленого дозволу, карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі на строк до двох років. Неповнолітні особи які досягли 14–річного віку (вік з якого наступає кримінальна відповідальність), самостійно несуть відповідальність за свої дії, також до відповідальності притягуються батьки дітей які скоїли кримінальне правопорушення (злочин), за статтею 184 Кодексу України про Адміністративні правопорушення (невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей), такий вид правопорушення тягне за собою попередження або накладення штрафу. Всі матеріали відносно неповнолітніх розглядаються судами.

Верховна Рада України прийняла за основу проект закону про внесення змін до статті 240 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин. Під цю статтю підпадають і жителі Рівненщини, яких часто ловлять під час копання бурштину.

Так, відповідно до змін у законодавстві, бурштинокопачам на Рівненщині світить штраф від 8500 до 13600 гривень, обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років. Якщо бурштин копали, наприклад, на території заповідника, то порушника покарають обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого і знарядь видобування.

Стаття 342. Кримінального кодексу України (Опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві) говорить що опір працівникові правоохоронного органу під час виконання ним службових обов'язків, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві під час виконання цими особами покладених на них обов'язків щодо охорони громадського порядку карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на строк до двох років. Стаття 296. Кримінального кодексу України (Хуліганство). Говорить хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, - караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років.

Стаття 194. Кримінального кодексу України (Умисне знищення або пошкодження майна) Умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах, – карається позбавленням волі на строк від трьох до п'ятнадцяти років.

Крім, того за ст. 52 КУпАП (псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель) притягнуто до адміністративної відповідальності 2 особи, загальна сума накладеного штрафу складає 765 грн.

СЗГ УМВС України

в Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ