Правоохоронці нагадують: посилено відповідальність за порушення виборчих прав громадян

Правоохоронці нагадують: посилено відповідальність за порушення виборчих прав громадян

22.10.14 14:14 0 619
Вступив в дію Закон № 1703-VII "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян".

Законом передбачена відповідальність як для тих, хто скуповує голоси, так і для самих виборців.

Виборця, який продав свій голос, штрафуватимуть на суму від 1,7 до 5,1 тис. грн або будуть карати виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

Тих, хто підкуповує виборців, будуть карати обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк без права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю також на строк від одного до трьох років.

Здійснення передвиборної агітації шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів, робіт, послуг карається обмеженням волі на строк від 2 до 4 років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Закон посилює кримінальні санкції за вчинення злочинів щодо порушення виборчих прав громадян.

За перешкоджання вільному здійсненню громадянином виборчого права або права брати участь у референдумі караються обмеженням або позбавленням волі на строк до 3 років.

У разі якщо громадянину перешкоджають у здійсненні виборчого права із погрозами або застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, такі дії караються обмеженням волі на строк від 2 до 5 років. Такий злочин класифікуватиметься як злочин середньої тяжкості.

За відповідні дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії або іншою службовою особою з використанням свого службового становища, передбачається, зокрема, позбавлення волі на строк від 3 до 7 років, внаслідок чого такий злочин класифікуватиметься як тяжкий.

Також до тяжких злочинів тепер віднесено, зокрема, незаконну вимогу або вказівку службової особи з метою вплинути на рішення виборчої комісії (позбавлення волі на строк від 5 до 10 років), підробку виборчих документів (від 3 до 7 років), викрадення або приховування виборчої скриньки з бюлетенями або протоколу про підрахунок голосів виборців (від 5 до 7 років).

Законом також встановлюється кримінальна відповідальність за отримання виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі особою, яка не має права його отримувати (штраф від 1,7 до 5,1 тис. грн або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років).
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернігівській області ...
Наступна новина: Кримінальне тріо, яке ...

КОМЕНТАРІ