Контроль за цінами на продовольчі товари: тенденції на Хмельниччині

Контроль за цінами на продовольчі товари: тенденції на Хмельниччині

23.10.14 08:34 0 707
З метою реагування на рівень цін на продукти харчування в області, заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Кальніченко провів селекторну нараду з районними державними адміністраціями за участю очільників обласних відомтсв. Тематика наради звелася да таких питань, як цінова ситуація на продовольчому ринку та хід виконання осіннього комплексу робіт.

Аналізуючи результати моніторингу цін на продукти харчування, Володимир Ілліч зазначив, що спостерігається значна розрізненість кінцевої на одні й ті ж товари в межах області. Головною проблемою у цьому фахівці називають домінування посередників над виробниками. Саме перші, а не останні диктують свої умови та цінову політику у їхніх взаємних торгівельних відносинах.

Володимир Кальніченко наголосив, що найпершим заходом задля змешнення цін на продуктові товари повинно стати систематичне проведення в районах сільськогосподарських ярмарок. «В такому форматі виробники мають можливість самостійно реалізовувати вироблену та вирощену продукцію. Споживач в таких умовах отримує можливість купити комплексно усі необхідні товари: фрукти, овочі, молочку продукцію, за нижчими цінами ніж зазвичай», – зазначив заступник голови адміністрації.

У той же час, не дивлячись на завищення цін в деяких районах, загалом цінову ситуація в області, на фоні загальнодержавних тенденцій, можна назвати сприятливою. Так, за даними Держкомстату України станом на 10 жовтня 2014 року ціни майже на усі основні соціально-важливі продовольчі товари в області (21 позиція з 23) є нижчими ніж середні ціни в Україні.

Найнижчі (1 місце) серед регіонів України ціни в області на яйця курячі (12,27 грн/дес., середня ціна в Україні 13,17 грн) та ковбасу варену 1 гатунку (32,85 грн/кг, середня ціна в Україні – 40,21 грн/кг). Одними з найнижчих є ціни на крупу гречану (2 місце), рис (4 місце), молоко жирністю 2,5% (місце), олію соняшникову рафіновану (2 місце).

З метою стабілізації цінової ситуації на продовольчому ринку Володимир Кальніченко доручив активізувати діяльність робочих груп при райдержадміністраціях щодо моніторингу цінової ситуації, включивши до їх складу фахівців, які мають досвід впливу на процес формування цін.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Йосиф Ситник: "У Раду ...
Наступна новина: На Тернопільщині під час ...

КОМЕНТАРІ