Росія, як і всі більші держави, стоїть на фундаменті, рясно просякнутому кров’ю, – Веллер

Росія, як і всі більші держави, стоїть на фундаменті, рясно просякнутому кров’ю, – Веллер

23.10.14 14:17 0 721
Ніколи Росія не буде демократичною правовою державою. Тисяча років історії не дає підстав для прекраснодушних ілюзій. Ти можеш мріяти і хотіти, боротися і добиватися, але ти не повинен бути ідіотом. Таким є соціальна якість народу.

Про це пише в своєму блозі на Ехо Москви письменник та філософ Михайло Веллер.

Є генії і трудоголіки, меценати і святі, але зібравшись разом з усіма, вони мають в результаті те, що всі ми і маємо. Культпросвіт – це просвіт між двома культами. Всім вивчати національний характер як колективний феномен, що реалізується в об’єктивних наслідках.

У чому секрет перетворення пересічного Джугашвілі у великого Сталіна? У тому, що народу потрібно було мати великого вождя, грізного і мудрого. Уява народу про велич вождя і втілилося в великий сталінський міф.

Вони так сперечаються про Крим, немов від них щось залежить. Вони навіть між собою ніколи не могли домовитися! Вони не в змозі взяти владу ніколи, бо не знають, що з нею робити. Прекраснодушні краснобаї не могли поступитися принципами всю весну-літо 1917, поки не прогадили країну і не були передушені поодинці конкретними практиками.

Всі знають, що юстиція означає справедливість, і ніхто не бажає про це пам’ятати. При всій величезній повазі до економічних пізнань і благородних принципів Андрія Ілларіонова, я вражений його поглядами на історію.

Хаммурапі, говорите, невідворотність покарання за злочин? За 43 роки царювання Хаммурапі збільшив площу Вавилонського царства в 9 разів! За законом? Силою зброї! Через війни, підступні союзи і кабальні договори. Переможці пишуть закони, таке горе.

Радянський Союз силою зброї відтяв у Фінляндії прекрасну і родючу Карелію. Чому це законно? А тому що за результатами Другої Світової ділячи карту, великі хлопчики Сталін і Черчілль зрештою домовилися, що ось так буде. І силі була додана форма закону!

Сотні тисяч беззахисних німецьких біженців загинули навесні 45-го, рятуючись зі Східної Пруссії від наступаючих радянських військ. За яким правом це Калінінградська область? По праву сили, убраної в закон. За яким правом Південні Курили відібрані у Японії? По праву переможця! Це ми розірвали договір, Японія дотримувалася його і на нас в 45-му не нападала.

Коли після Першої Світової переможці роздрібнили Німеччину і Австро-Угорщину, що залишилися в нових усічених кордонах Німеччина і Австрія хотіли з’єднатися. Версаль не дозволив! Ніякого права двох німецьких народів на самовизначення – Німеччина повинна бути слабкою.

Тобто ми були праві, рівняючи з землею бунтівну Чечню: раз вона на карті в наших кордонах – повинна бути у нас! Ну, і як вам кінцевий результат?

А ви запропонуйте вірменам віддати Карабах Азербайджану – як було на радянській карті. І послухайте їх відповідь.

Непрощенна наївність – плутати сьогохвилинне міжнародне право зі справедливістю. Нові переможці встановлюють нові міжнародні закони. Але право народів на свою землю і свою свободу залишаються завжди.

У повній відповідності з міжнародними законами 35 мільйонів курдів поділені між Туреччиною, Іраном, Іраком і Сирією. Їхня боротьба за свою державу на своїй землі розцінюється міжнародним співтовариством як тероризм. А ось великі хлопчики провели кордону – і плювати на ваші невдоволення.

Батьки-засновники США були терористами і бунтівниками згідно законам Британської імперії.

А як цілком зубожіле московське князівство розрослося у велику Російську Імперію? Всіма мирними і військовими, чистими і брудними способами. Новгородська різанина, казанська різанина, завоювання держави Кучума, завоювання Кавказу – це згідно яким законам і яку справедливість? Греція і Рим, Франція та Англія – ??всі більші держави стояли на фундаменті, рясно просякнутому кров’ю.

Настав новий час? Не забудьте інформувати про це ІД і ХАМАС.

А ви не скажете, звідки взялися всі сучасні закони, міжнародні в тому числі? А дуже просто: хтось взяв і встановив.

Звідки взялися всі межі? Здорові хлопці зі зброєю вколотили кордони і сказали: тут ділити будемо.

А чи не повернути нам Польщі Смоленськ?

Це прекрасно: ліберал-фундаменталісти плюють на думку народу так само, як диктатори, тільки відвертіше. Диктатор переконує, що все робиться для народного ж блага, а ліберал-фундаменталіст прямо говорить, що думка народу взагалі нічого не означає, якщо воно не збігається з законом.

А закон – що дишло, яким добрий молодець весь базар перемолотить.

Влада прекрасно розділила лібералів і націоналістів, які в одній дружній упряжці могли б представляти для неї небезпеку. (Привіт з Майдану.) Пасіонарних націоналістів запалили святим і яскравим бійцівським братством – і перемелюють в Донбасі: так воно спокійніше буде. Аве, цезар, що йдуть боротися за об’єднання російського світу вітають тебе.

Ось так треба робити з ворогів – прихильників! А з опозиціонерів – ворогів. Російські демократи недоговороздатні, а інших у нас немає.

За багато років російська опозиція навіть свою виразну програму руху країни написати не може. І прочитати не може. Сто років минуло – вони всі мріють, що народ чесно вибере кращих, і тоді вони вирішать... За вас уже все вирішили!

Що уявляється кепським в нинішній російсько-української історії? Що боротьба за права росіян подається в одному флаконі з ненавистю до свободи і вигнанню головних злодіїв з України. Що національне об’єднання приходить разом з політичним знущанням. Що йде відверта і непримиренна інформаційна війна – де присутність правди навіть не мається на увазі. Що безмірна за цинізмом брехня стала нормою життя. Що одночасно з боротьбою за російський світ відбувається пограбування росіян у Росії правлячим торгашеським станом.

І в цей от час ще раз сказати кримчанам: «А вас взагалі ніхто питати не збирається, кому ви будете належати» – це той розмитий кордон, де дурість переходить в підлість.

Не можна виправити одну підлість вчиненням іншої підлості в зворотному напрямку. Щось на кшталт, замучишся двічі входити в одну й ту ж проточну воду.

Воістину, що б не робила людина в Росії, а все одно її шкода.

Новости

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Фахівці Львівського ...
Наступна новина: У Хмельницькому працівники ...

КОМЕНТАРІ