У Львівській області не завжди безпечно там, де тепло

У Львівській області не завжди безпечно там, де тепло

23.10.14 15:11 0 854
З настанням осінньо-зимового періоду температурні показники навколишнього середовища опускаються нижче нуля градусів по Цельсію. Це спонукає населення обігрівати свої домівки, використовуючи для цього пічне опалення та електронагрівальні прилади. Таке на перший погляд безпечне використання опалювальних приладів, часто стає причиною виникнення пожеж. Про небезпеки опалювального сезону розповідає заступник начальника Головного управління ДСНС України у Львівській області із запобігання надзвичайним ситуаціям Юрій Кагітін.

Яка статистика пожеж у нашому регіоні, та яка частка припадає, власне, на пожежі, що виникають через не правильне використання опалювальних приладів?

З початку року на території Львівської області зареєстровано 1962 пожежі, на яких загинуло 40 осіб та 45 травмовано, з них 9 дітей. Вогнеборці врятували на пожежах 94 людей, з них 10 дітей.

Найбільше пожеж і нещасних випадків від них виникає, внаслідок недотримання населенням правил пожежної безпеки в побуті. Близько 85% пожеж виникає у житловому секторі. Як свідчить статистика, практично кожна десята така подія виникає з причин порушення правил безпечної експлуатації пічного опалення, а кожна п’ята – через неправильне влаштування електромереж, та невміле використання електронагрівальних приладів.

Такі пожежі можуть виникнути звичайно у кожному житлі, але які категорії населення попадають у зону ризику найчастіше?

Найбільше підпадають ризику виникнення пожеж пенсіонери та малозабезпечені особи. Часто такі особи проживають у будинках з несправною електромережею, неправильно влаштованим пічним опаленням, що, в подальшому, стає основною причиною виникнення горіння.

Які поради ви дасте населенню аби опалювальний сезон пройшов безпечно?

Перед початком опалювального сезону необхідно оглянути сам корпус печі та димоходи на наявність тріщин. Усі несправності мають бути усуненими до початку експлуатації. Дверцята топки мають щільно закриватися, перед топковим отвором на підлозі має бути прибитий металевий лист, розміром 50×70 см. Печі повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій. На димоходах заборонено кріплення телевізійних антен та «тарілок» супутникових зв’язку. Також димоходи мають бути побіленими. У випадку порушення цілісність комину, на місці пошкодження виднітиметься чорна пляма, через яку просочуватимуться продукти згоряння. Відстань від печі до стелажів, меблів, шаф та іншого обладнання повинна становити не менше 70 см, а від топкових отворів – не менше 1,25 м. Не варто також забувати про догляд за димовими каналами, які слід очищати від сажі перед початком опалювального сезону, і не рідше одного разу на три місяці.

Що стосується обігрівальних приладів, то варто обов’язково звертати увагу на його якість. Коли ви купуєте обігрівач, перевірте чи є у нього сертифікат якості, паспорт приладу, та чи відповідає він Правилам технічної експлуатації електроустановок споживачів. Такі документи можуть представити у великих магазинах та супермаркетах. Електронагрівачі повинні вмикатися в електромережу тільки за допомогою справних штепсельних з'єднань та електророзеток заводського виготовлення. Встановлюються вони на негорючій основі, а температура зовнішньої поверхні приладу у найбільш нагрітому місці, у нормальному режимі роботи, не повинна перевищувати 85°С. Відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів має становити не менше 25 см. Здійснювати нові підключення різних струмоприймачів слід проводити з урахуванням допустимого струмового навантаження електромережі (середня номінальна напруга 220-250 В та частотою 50 Гц). Прилади необхідно регулярно очищати від пилу, та в жодному разі не сушити на них одяг, білизну чи інші матеріали, що можуть швидко спалахнути.

Якщо вже так сталося, що пожежа все ж почалася. Як необхідно діяти господарям?

Як тільки ви помітили перші ознаки горіння, звичайно треба повідомити про це службу порятунку за номером 101. До приїзду вогнеборців, по можливості, знеструмити житло або, за допомогою дерев’яного предмету, відкинути кабель приладу із розетки. Якщо на обігрівальному приладі зайнялися речі, що сушилися, їх необхідно скинути з приладу. За умови що вогонь сильно не розгорівся, можна спробувати загасити його за допомогою ковдри чи покривала. Електричні прилади категорично забороняється заливати водою – це може спричинити ураження електричним струмом.

Сподіваємося власники помешкань дослухаються на порад фахівця і зможуть безпечно завершити опалювальний сезон, вберігши від вогню своє життя та майно.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина: в область ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ