На Тернопіллі у департаментах охорони здоров’я створять штаби медичного забезпечення

На Тернопіллі у департаментах охорони здоров’я створять штаби медичного забезпечення

23.10.14 18:20 0 899
Пріоритетні напрямки подальшої діяльності у сфері охорони здоров'я обговорили під час засідання Колегії Міністерства охорони здоров'я України. Участь у ньому взяли перший заступник голови Тернопільської облдержадмністарції Іван Крисак та директор департаменту охорони здоров'я ОДА Володимир Курило.

Одним з найбільш актуальних питань, які розглянули, було забезпечення медичних закладів лікарськими засобами та обладнанням. Відтак, за словами Володимира Курила, на засіданні повідомили, що фінансування державних програм цього року здійснять лише на 40-50%. Загалом, на галузь хорони здоров'я із Державного бюджету на 2015 рік виділили 51,2 млрд грн, що на 8% менше коштів попереднього року. Сума фінансування на душу населення становить 1188 грн, що на 33 гривні менше в порівнянні з 2014 роком (до порівняння, у країнах ЄС - 5580 доларів США).

На сьогоднішній день Міністерство охорони здоров'я на стадії завершення закупівля медикаментів по державних програмах. За словами т.в.о. Міністра охорони здоров'я Василя Лазиришинця, лікарських середники поступлять в лікувальні заклади після 10 листопада цього року.

«На даний час забезпечення ліками вирішується шляхом розподілу наявних медикаментів та вакцин з областей, у яких є залишки, а також розподілу гуманітарної допомоги, отриманої з Грузії та США. Окрім того, департаментам охорони здоров'я дали завдання створити штаби, які займатимуться забезпеченням ліками», - зазначив Володимир Курило.

Така ситуація із медичним забезпеченням держави склалась через інфляцію, впровадження ПДВ на ліки. За словами Василя Лазиришинця, економічна ситуація в державі ускладнюється через військові дії на Сході. Відтак, на один день війни держава витрачає близько 80 млн доларів.

«Бійців АТО забезпечують необхідними лікарськими засобами. Нещодавно до їхньої аптечки додали новий ефективний знеболюючий засіб – налбуфін. Наразі в зоні АТО працює 271 медик-доброволець, із Тернопільщини направили шість медиків. Ведемо чіткий облік переселенців та учасників АТО, які перебувають у медичних закладах нашої області».

Озвучили на засіданні колегії і підготовлений проект воєнно-медичної доктрини, який подано на підпис Президенту України.

Для вдосконалення галузі охорони здоров'я в Міністерстві задекларували розробку нової стратегії реформування медицини в усіх областях. Адже результати реалізації пілотного проекту щодо реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві своїх очікувань не виправдали. Відтак, при розробленні стратегій орієнтуватись головним чином будуть на вдосконалення якості послуг, доступності до них та на економічну доцільність змін.

Ще одним важливим питанням порядку денного стала Національна стратегія вдосконалення кардіологічної та кардіохірургічної допомоги населенню України. Зокрема, на Тернопільщині активно працюють над створенням кардіохірургічного центру. На даний момент напрацьовують домовленості щодо допомоги та обміну досвідом із іноземними партнерами.

Загалом, головним завданням для області є пошук ефективних управлінських рішень, підсумував Іван Крисак.

«Ми усвідомлюємо, що коштів з Державного бюджету недостатньо для забезпечення галузі охорони здоров'я, - констатував він. – Тож змушені шукати шляхи вирішення на місцях з допомогою розробки ефективних нових проектів та рішень. Також повинні якомога якісніше використати виділені державою кошти. Велику увагу приділимо і детальній перевірці стану закладів, зокрема використання наявного обладнання та готовності ЛПЗ до початку зими. Маємо бути особливо пильними, перебуваючи у такій нестабільній та непередбачуваній для країни ситуації».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
1 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ