На Вінничині щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян

На Вінничині щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян

24.10.14 15:52 0 647
23 жовтня, набрав чинності закон України "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян". Він сприятиме забезпеченню захисту виборчих прав громадян та посиленню відповідальності за їх порушення.

Відтепер, зокрема, посилено кримінальну відповідальність за підкуп виборця, учасника референдуму.

Так, прийняття пропозиції, обіцянки, отримання виборцем для себе, третьої особи неправомірної вигоди за вчинення (не вчинення) будь-яких дій, пов'язаних із безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, караються штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2-х років, або обмеженням волі на той самий строк.

За пропозицію, обіцянку, надання виборцю неправомірної вигоди за будь-які дії, пов'язані з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, цим Законом передбачено обмеження волі на строк до 3-х років або позбавлення волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Здійснення передвиборної агітації шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди, безоплатних товарів, робіт, послуг карається обмеженням волі на строк від 2 до 4 років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Крім цього, Закон посилює кримінальні санкції за вчинення злочинів про порушення виборчих прав громадян. Так, за перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, члена виборчої комісії або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з підкупом, обманом чи примушуванням, збільшений термін позбавлення волі з 2 до 3 років. Такий злочин буде кваліфікуватися як злочин середньої тяжкості.

За відповідні дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи іншою службовою особою з використанням свого службового становища, передбачається, зокрема, позбавлення волі на строк від 3 до 7 років, внаслідок чого такий злочин буде кваліфікуватися як важкий.

Також до тяжких злочинів тепер віднесено, зокрема, незаконну вимогу або зазначення посадової особи з метою вплинути на рішення виборчої комісії (позбавлення волі на термін від 5 до 10 років), підробку виборчих документів (від 3 до 7 років), викрадення чи приховування виборчої скриньки з бюлетенями або протоколу про підрахунок голосів виборців (від 5 до 7 років).

Законом також встановлюється кримінальна відповідальність за отримання виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі особою, яка не має права її отримувати (штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років).

Дані зміни внесено у ст. ст. 157, 159-1 КК України та викладено у новій редакції ст. ст. 158, 158-1, 160 КК України.

В'ячеслав Соколовий

прокурор Вінницької області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Волині за видобуток ...
Наступна новина: ВИБОРИ 2014: БУДЬТЕ ...

КОМЕНТАРІ