В Чернігівській області розглянуто готовність до оперативного реагування та організацію взаємодії при виникненні надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період

В Чернігівській області розглянуто готовність до оперативного реагування та організацію взаємодії при виникненні надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період

24.10.14 08:06 0 641
22 жовтня у Чернігівській обласній державній адміністрації під головуванням в.о. голови ОДА Сергія Журмана відбулося чергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На розгляд було винесено два питання. Перше - про готовність місцевих органів виконавчої влади, обласних управлінь, організацій і підприємств до оперативного реагування та організацію взаємодії при виникненні надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період 2014/2015 років. Друге - про виникнення випадків африканської чуми свиней у 3-х районах області та м. Щорс.

Відкриваючи засідання, Сергій Журман наголосив: "Несвоєчасне, або не в повному обсязі проведення превентивних заходів з підготовки до оперативного реагування на можливі надзвичайні ситуації може призвести до порушення нормальних умов життєдіяльності населення і функціонування об’єктів, нанесення значних матеріальних втрат, а ще гірше - сприяти загибелі або травмуванню людей".

Він підкреслив: ускладнення погодних умов в осінньо-зимовий період минулого року неодноразово призводило до виникнення небезпечних стихійних явищ на значній території області. В результаті істотно ускладнювався рух автотранспорту на автомобільних дорогах, було знеструмлено велику кількість населених пунктів, промислових і сільськогосподарських об’єктів.

– Діяльність комісій та штабів з питань надзвичайних ситуацій ви берете повністю під свою відповідальність. Цілодобовий зв'язок та повне володіння ситуацією. Ми входимо в дуже складну зиму, тож ваше завдання – повністю забезпечити порядок на підконтрольній території, - звернувся в.о. голови облдержадміністрації до очільників районів.

Про стан готовності та організацію взаємодії з реагування на надзвичайні ситуації доповіли директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи ОДА Сергій Болдирев та начальник обласного Управління ДСНС України Ігор Федоренко.

Зокрема Ігор Федоренко зазначив: "Підготовчі заходи до роботи органів влади і місцевого самоврядування, аварійно-рятувальних та комунальних служб в осінньо-зимовий період базуються на основі аналізу надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків у минулих роках, завдяки яким ми набули певний практичний досвід роботи. Останнім часом на території України почастішали випадки вибухів побутового газу в житлових будинках, що особливо небезпечно в умовах зими, оскільки крім заходів з ліквідації даних ситуацій, рятуванні потерпілих, розбиранні будівельних конструкцій, паралельно доводиться вирішувати питання по розміщенню та забезпеченню речами першої необхідності постраждалого населення. Тож створення резерву місць для тимчасового відселення громадян і забезпечення їх речами першої необхідності в разі виникнення подібних надзвичайних ситуацій повинно бути обов'язково відпрацьоване всіма відповідними органами влади та місцевого самоврядування".

- Для Чернігівщини у осінньо-зимовий період характерні надзвичайні ситуації (події), що пов'язані з сильним снігом, ожеледдю, налипанням мокрого снігу, різким зниженням температури повітря.

Минулої зими результатом злагоджених дій рятувальників, Служби автомобільних доріг та Державтоінспекції стало недопущення припинення руху транспортних засобів на автомобільних шляхах державного та міжнародного значення, своєчасна доставка хворих до лікувальних закладів, забезпечення у необхідній кількості продуктами харчування населення області.

Для надання допомоги незахищеним верстам населення при різкому знижені температури необхідно визначити місця розташування пунктів обігріву, вирішити питання їх забезпечення продуктами харчування, гарячими напоями, ковдрами, теплим одягом та твердим паливом.

Визначити порядок роботи соціальних патрулів, до складу яких включити представників соціальних служб, медичних працівників та співробітників підрозділів ДСНС, - наголосив Ігор Федоренко.

Також про стан підготовки до зимового періоду доповіли керівники ряду відомчих організацій та райдержадміністрацій.

По другому питанню засідання комісії доповів начальник обласного Головного управління ветеринарної медицини Віктор Кульбако. Він зазначив, що завдяки оперативному реагуванню та тісній взаємодії райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів і рятувальників, вдалося швидко локалізувати осередки виявлення випадків африканської чуми свиней та вчасно провести профілактичні заходи.

Про порядок та стан відшкодування збитків населенню, яке зазнало втрат поголів’я худоби через африканцю чуму свиней, доповів директор департаменту фінансів ОДА Валерій Дудко.

Підводячи підсумки засідання, в.о. голови облдержадміністрації Сергій Журман зосередив увагу присутніх на забезпеченні неухильного та своєчасного виконання прийнятого комісією рішення, підвищенні готовності аварійних і комунальних служб до реагування й доручив детально проаналізувати причини виникнення надзвичайних ситуацій, що виникали в осінньо-зимовий період останніх років, особливо на найбільш уразливих об’єктах і системах життєзабезпечення населення.

– Від нас як від органів влади вимагається одне: повністю забезпечити функціонування систем життєзабезпечення населення та об’єктів економіки, стабільної роботи закладів соціальної сфери в осінньо-зимовий період. Мобілізуйте всі наявні резерви та тримайте ситуацію під контролем, - підкреслив Сергій Журман.

У ДСНС у Чернігівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Рівненщині триває ...
Наступна новина: Міліція з'ясовує ...

КОМЕНТАРІ