ДКП «Луцьктепло» у співпраці з ЄБРР реалізує «Проект реконструкції системи централізованого теплопостачання у Луцьку»

ДКП «Луцьктепло» у співпраці з ЄБРР реалізує «Проект реконструкції системи централізованого теплопостачання у Луцьку»

25.10.14 14:21 0 770
Луцька міська рада, ДКП “Луцьктепло” та Європейський банк реконструкції та розвитку близько двох з половиною років проводили спільну роботу щодо отримання кредитних та грантових коштів на модернізацію системи теплопостачання міста.

І от у сесійній залі Луцької міської ради відбулося підписання одночасно двох договорів, які стосуються реалізації Проекту модернізації системи централізованого теплопостачання міста Луцька: “Кредитного договору між ДКП “Луцьктепло” та Європейським банком реконструкції та розвитку”, “Договору Гранту між ДКП “Луцьктепло”, Луцькою міською радою та Європейським банком реконструкції та розвитку щодо інвестиційного гранту від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля”. Це стало фінальним акордом цієї тривалої та нелегкої роботи.

Участь у шньому заході взяли Луцький міський голова Микола Романюк, директор ДКП “Луцьктепло” Олександр Киричук, директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Шевкі Аджунер, менеджер Фонду E5P Єва Манік, Дарія Кочубинська, банкір відділу муніципальної та екологічної інфраструктури ЄБРР, Юана Мера Кабелло, повноважний представник делегації Європейського Союзу, Ксенія Островська, юрист ЄБРР, депутати міської ради, керівники структурних підрозділів міської ради.

Розпочинаючи зустріч, Микола Романюк привітав гостей у нашому місті. За його словами, відбулася історична подія для Луцька. Він подякував усім керівникам ЄБРР, особисто Дарії Кочубинській, працівникам датської компанії “Рамболь” за спільну роботу. Також Микола Романюк висловив слова вдячності працівникам міської ради та комунального підприємства “Луцьктепло”, які брали безпосередню участь у підготовці проекту, та депутатам міської ради за підтримку цієї ініціативи.

Міський голова наголосив, що цей проект був спрямований на покращення якості надання послуг мешканцям міста. “Я думаю, що після завершення реалізації проекту вони будуть вдячні. Ми продовжуємо роботу із залучення інвестицій в економіку міста. Переконаний, що інвестиція у 14 мільйонів євро є значною, і вона допоможе вирішити багато проблем, які є у нашому місті”, - зазначив він та додав, що місто зацікавлене у подальшій співпраці з ЄБРР, Фондом Е5Р і іншими фінансовими інституціями щодо вирішення різноманітних питань життєдіяльності Луцька.

У свою чергу, директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Шевкі Аджунер сказав, що йому у Луцьку дуже подобається. Він задоволений, що тривала робота дала хороший результат. Шевкі Аджунер переконаний, що кредит дасть можливість покращити систему теплопостачання міста. Він подякував Олександру Киричуку за роботу над проектом.

“Це дуже важливий проект, який дозволить Луцьку в майбутньому економити енергоресурси та кошти. Буде зменшено викиди вуглекислого газу в повітря. Це буде ефективно як для людей, так і навколишнього середовища. У зв'язку з останніми подіями в Україні, збереження енергоносіїв дуже важливе для країни”, - підсумував він.

Шевкі Аджунер впевнений, що такі проекти дадуть приклад для інших міських рад, і вони переймуть сміливий досвід Луцька. Він відзначив, що вперше з таким проектом надається й допомога від Фонду чистих технологій.

На завершення свого виступу Шевкі Аджунер висловив сподівання на подальшу співпрацю Луцька та ЄБРР.

До присутніх звернулася й заступник керівника фонду Е5Р Єва Манік, яка коротко поіформувала про роботу її структури. За її словами, він був заснований у 2010 році, і його мета - надавати гранти на енергозбереження і охорону навколишнього середовища. “Ми готові інвестувати у різноманітні проекти. Європейський Союз є найбільшим спонсором фонду. Гранти надаються разом з кредитами від міжнародних організацій. Грант у 4 мільйони євро у Луцьку буде направлено на встановлення ІТП та заміну котлів”, - наголосила вона.

Єва Манік побажала, щоб проект модернізації міста Луцька швидко і легко реалізовувався.

Звернулась до присутніх і Повноважний представник делегації Європейського Союзу в Україні Хуана Мера Кабелло, зазначивши, що цей проект зробить свій внесок у тепло та енергозбереження у місті. Він дозволить значно економити енергоресурси. “Енергозбереження є одним з основних напрямків співпраці ЄС і України. І ми впевнені, що це питання нині стоїть на порядку денному. Ми поважаємо, що новий уряд проводить реформи у цьому напрямку”, - наголосила вона.

Директор ж ДКП “Луцьктепло” Олександр Киричук розповів про особливості реалізації проекту модернізації системи централізованого теплопостачання міста. За його словами, шня подія є знаковою для Луцька. Завдяки кредитним коштам вдасться покращити якість послуг та зменшити енерговитрати. Він подякував керівникам ЄБРР за спільну роботу.

Олександр Киричук зауважив, що ДКП “Луцьктепло” є комунальним підприємством з централізованого теплопостачання. Компанія оперує генеруючими потужностями і мережами міста та є єдиним постачальником послуг з централізованого теплопостачання, обслуговує 70 % населення Луцька. Він зауважив, що вони працюють над скороченням енергоресурсів та покращення якості послуг. “Програма модернізації буде спрямована на підвищення енергоефективності, зменшення споживання газу, електроенергії та води, зменшення інших витрат на обслуговування та підвищення надійності надання послуг. Вона буде впроваджена протягом трьох років. Ми очікуємо, що зменшимо експлуатаційні витрати, що дасть економію близько 14 мільйонів метрів кубічних газу і близько 3 ГВт/год електроенергії на рік та підвищить якість надання послуг”, - розповів Олександр Киричук.

Також він наголосив на основних заходах, які будуть реалізовані в рамках проекту модернізації систем централізованого теплопостачання м. Луцька. “У місті буде проведено облаштування індивідуальних теплових пунктів (ІТП) у 210 луцьких багатоповерхівках. У котельні на вул. Боженка, 34, - котел на альтернативному паливі потужністю 2,5 МВт. Для його функціонування можна буде використовувати деревину та палети.

Завдяки Кредиту ЄБРР буде проведена ліквідація підвальних котелень та підключення будинків до загальної тепломережі, здійснюватиметься заміна застарілих котлів, виведення з експлуатації підвальних котелень, формування диспетчерського центру для дистанційного керцування і моніторингу теплопостачання, який також підвищить якість надання послуг кінцевим споживачам. Впровадження цього проекту дозволить зменшити залежність від російського газу, що посилить енергетичну безпеку нашої країни. Реалізація подібних проектів також відповідає європейській практиці з виконання програм по зменшенню енергетичної залежності держав”, - сказав керівник ДКП “Луцьктепло”.

Після виступів присутні перейшли до підписання документів. Так, свої підписи під документами поставили Луцький міський голова Микола Романюк, директор ДКП “Луцьктепло” Олександр Киричук, директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Шевкі Аджунер, заступник керівника Фонду E5P Єва Манік.

Після підписання документів Микола Романюк ще раз подякував від себе особисто і лучан за співпрацю. Підписання угоди про кредитування модернізації теплопостачання, за його словами, це ще один крок лучан, міста Луцька і територіальної громади до європейської спільноти. “Хочу подякувати за те, що ви нам допомагаєте. Лучани і переважна більш українців хочуть і мріють жити у європейській спільноті. Всі знають прагнення українського народу до цього. Це було продемонстровано під час подій на Майдані. На жаль, загинуло багато молодих людей, аби ще раз підтвердити прагнення українського народу жити у європейській спільноті. Ми дуже раді, що підписана угода про Асоціацію між ЄС і Україною. Ми робитимемо все, аби вчитися і консультуватися у європейців та використовувати усі можливості, аби спільно на нашій планеті робити користь для наших громад”, - наголосив він.

Крім того, Микола Романюк акцентував, що Україна перебуває у стані війни з російським агресором. “На жаль, загинули в АТО 72 волинянина, 16 лучан. Вони віддали життя за майбутнє незалежної України. Українці ніколи не були завойовниками, але коли на нас нападали, то ми до останньої краплини крові захищали свою землю. Ми вдячні країнам ЄС і євроінституціям за підтримку українського народу у такий нелегкий час. Підписання шніх документів - це не лише фінансова допомога Луцьку, але й Україні”, - підсумував він.

На згадку Луцький міський голова Микола Романюк подарував гостям монети “Небесна сотня на варті”, які випустив Національний банк України.

Шевкі Аджунер подякував за подарунок та наголосив, що європейці переживали за події на Майдані та схвильовані нинішньою ситуацією в Україні.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На вибори необхідно йти ...

КОМЕНТАРІ