МВС нагадує: за купівлю та продаж голосів передбачено кримінальну відповідальність (ІНФОГРАФІКА)

МВС нагадує: за купівлю та продаж голосів передбачено кримінальну відповідальність (ІНФОГРАФІКА)

25.10.14 13:15 0 702
В умовах проведення виборів народних депутатів України виявлення та покарання винних у протиправних діяннях є одним з найбільш актуальних завдань, поставлених суспільством перед правоохоронними органами.

23 жовтня набув чинності Закон, яким суттєво посилюється відповідальність за злочини, вчинені проти виборчих прав громадян.

Основна мета прийнятих змін – забезпечення ефективного розслідування злочинів цієї категорії та перешкоджання їх вчиненню.

Так, значно збільшено розмір покарання за викрадення, приховування чи знищення виборчої скриньки з документами, підсумкового протоколу виборів – до 7-ми років позбавлення волі (ч. 3 ст. 158 КК). Аналогічна відповідальність передбачена за підробку, використання чи зберігання підроблених виборчих документів (ч. 2 ст. 158 КК).

Крім того, встановлюється кримінальна відповідальність не лише для осіб, які здійснюють підкуп виборців, але й тих, хто на це погоджується (ч. 1 ст. 160 КК).

Зокрема, визнаються злочинними дії, поєднані з прийняттям пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди на суму, що перевищує 36 грн. 54 коп. (3 % від розміру мінімальної заробітної плати) за:

– відмову від участі в голосуванні;

– голосування більше одного разу;

– голосування за окремого кандидата або за відмову від голосування;

– передачу виборчого бюлетеня іншій особі.

За такі дії передбачений штраф від 1,7 тис. до 5,1 тис. грн. (від 100 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів осіб), виправні роботи до двох років або обмеження волі на такий самий строк.

Міністром надано доручення застосовувати всі передбачені Законом заходи для забезпечення невідворотності покарання правопорушників, аж до затримання та обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Про серйозність наших намірів перешкодити порушенням свідчать показники.

Станом на 23 жовтня органами внутрішніх справ було зареєстровано 227 злочинів, пов'язаних з порушенням виборчих прав громадян.

Найбільша їх кількість спостерігається в Чернігівській (25), Одеській, Запорізькій, Харківській (по 18), Київській (14) областях та Києві (27).

В основному це злочини, пов'язані з перешкоджанням здійсненню виборчого права (ст. 157 КК) – 90, у тому числі підкупом виборців (85).

Злочини проти виборчих прав громадянина

(витяг)

(в редакції Закону України від 14.10.2014)

частина

статті
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині розшукали ...
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ