На Тернопіллі у Годові відкрили відреставрований пам’ятник польським гусарам,які 320 років назад вистояли перед ордою татар

На Тернопіллі у Годові відкрили відреставрований пам’ятник польським гусарам,які 320 років назад вистояли перед ордою татар

27.10.14 11:48 0 643
На урочистості прибули високоповажні гості – радник міністра посольства Республіки Польща в Україні Герард Покрушинський, генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи, представників Міністерства культури і національної спадщини Польщі, голова обласної ради Василь Хомінець, голова облдержадміністрації Олег Сиротюк, науковці, історики, громадські діячі з України та Польщі.

Поляки поклали квіти до монументу пам'яті своїм співвітчизникам, який був встановлений польським королем Яном III Собеським у 1695 році на честь цієї битви – у ній 400 польських гусарів перемогли 40 тисяч татар у селі Годів нині Зборівського району.

«Адміністративні кордони ніколи не повинні бути кордонами культурними та людськими. Багато знакових місць польської історії є у нас, так само як українських - у Польщі, - наголосив під час виступу голова обласної ради Василь Хоміненць. - У наших народів були складні сторінки історії, але ми зуміли перезавантажити їх. А вдалося це завдяки відкритому, щирому та мирному діалогу. Наші народи показують приклад, як можна разом, спільно, без взаємозвинувачень, пошановувати героїв кожної нації».

Особливу атмосферу створювали представники груп історичної реконструкції з Польщі та України, які вишикувалися обабіч пам'ятника.

Заходи продовжилися у Збаразькому замку, де відбувся круглий стіл українських та польських істориків.

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Прокуратура розпочала ...

КОМЕНТАРІ