У Львівській області хочеш миру - встановлюй справедливість

У Львівській області хочеш миру - встановлюй справедливість

28.10.14 08:06 0 1029
Якість судочинства, а відтак і авторитет усієї судової системи України, визначається правильним та однаковим застосуванням судами законодавства. Наявність у країні великої кількості судових установ зумовлює проблему неоднакового застосування судами норм права у подібних ситуаціях. Для вирішення цієї проблеми держави-сусіди передбачають у своєму законодавстві механізми, які дають можливість уніфікувати судову практику. Що ж допоможе Україні? Як вирішити цю проблему? Адже це питання особливо стало актуальним у період так званої «революції гідності» у 2013-2014 роках, і досі залишається на часі.

Львівський державний університет внутрішніх спав за підтримки Організації з безпеки та співробітництва в Європі виступив організатором Міжнародного симпозіуму «Забезпечення єдності судової практики у кримінальних справах в контексті подій 2013-2014 років в Україні».

У науковому заході, який відбувся 24 жовтня у Львові, взяли участь такі поважні гості, як старший співробітник з проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Джефрі Ерліх, суддя Верховного Суду України Галина Канигіна, заступники Генерального прокурора України Олег Бачун та Олег Заліско. Вшанували своєю присутністю також досвідчені науковці з Державного науково-дослідницького інституту МВС України, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, Львівського національного університету ім. Івана Франка, Луганського державного університету внутрішніх справ, ну і, безперечно, плеяда вчених Львівського державного університету внутрішніх справ.

(На фото зліва направо: Галина Канигіна, Джефрі Ерліх та Валерій Середа)

Привітав учасників наукового форуму ректор Львівського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, доцент, полковник міліції Валерій Середа, який наголосив, що тема сьогоднішнього наукового заходу, на жаль, продиктована реальністю. «Мета симпозіуму – передусім привернути увагу громадськості до теоретико-прикладних проблем, кримінально-правової оцінки діянь кримінального законодавства та судочинства у зв'язку із подіями в Україні за останні 2 роки. Обраний нами фах юриста зобов'язує нас відстоювати справедливість, боротись за неї, докладаючи до цього усіх можливих зусиль. – такими словами відкрив науковий захід ректор ЛьвДУВС Валерій Середа.

Побажав плідної роботи учасникам симпозіуму і старший співробітник з проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Джефрі Ерліх, який підкреслив, що судова практика являється ключовим показником ступеню демократичного розвитку будь-якої країни, є основним індикатором реалізації принципу верховенства права. До вітального слова також був запрошений заступник Генерального прокурора України Олег Бачун. Старший радник юстиції зазначив, що визначена тема симпозіуму залишається болючою не тільки для правників, а й для усіх людей, які живуть духом революції гідності. «Єдність судової практики – одна з фундаментальних засад здійснення правосуддя, що передбачає передусім стабільність правового регулювання та прогнозованість судових рішень, які не будуть змінюватись в залежності від юрисдикції, регіону чи чиновника, – заявив Олег Володимирович. – Конституційний Суд України неодноразово зазначав, що з конституційних принципів рівності та справедливості випливає вимога визначеності, ясності та недвозначності правової норми, оскільки інше не може забезпечити її однакового застосування та неминуче призводить до сваволі».

Звертаючись до присутніх, суддя Верховного Суду України Галина Канигіна наголосила: «Ми не можемо забувати про те, що суддя при ухваленні рішення повинен керуватися законом і внутрішнім переконанням, власним розумінням закону, а не тим, як його розуміє і тлумачить судова система. При розгляді конкретної справи, суддя може відійти від усталеної судової практики, але в своєму рішенні він має обґрунтовано аргументувати чому він, знаючи цю судову практику, вважає за необхідне відійти від неї і ухвалити інше рішення», – зазначила Галина Володимирівна.

Актуальною, змістовною та цікавою була доповідь декана юридичного факультету ЛьвДУВС, доктора юридичних наук, професора Вячеслава Навроцького «АТО під прицілом КК». Науковець зауважив, що тема симпозіуму має принаймні два аспекти. З одного боку йдеться про єдність судової практики, з іншого звертається увага на ті події, які ми пережили і продовжуємо переживати в масштабах всієї України.

«Не повинно бути законності «Чернігівської» та «Херсонської», «Сумської» та «Закарпатської». То чому ж неоднакові підходи до оцінки тих чи інших подій в Україні? Я вбачаю основну причину в тому, що люди, які здійснюють оцінку, також знаходяться по різні боки барикад. Якщо ми будемо оцінювати, виходячи з того, що є «наші» і «не наші», що є люди, які апріорі неправі і ті, які чинять вірно, – ні про яку неупередженість, ні про яку законність говорити не доводиться», - зазначив Вячеслав Олександрович.

Доповідач підготував презентацію, в якій наглядно продемонстрував приклади таких своєрідних колізій у застосуванні норм законодавства щодо влаштування барикад біля стін військових частин у Львові та Маріуполі, блокування адміністративних приміщень у Хмельницькому та Горлівці, захоплення адмінспоруд у обласних центрах західної України та у Харкові, штурм барикад у Києві та Маріуполі та ін. Коли ми повинні вважати ці дії правомірними, а коли оцінювати їх як злочини? Мабуть це основне питання, на яке намагались знайти відповідь науковці та практики під час зустрічі.

У перший день роботи симпозіуму, серед питань, що висвітлювалися у виступах учасників були: ресурси системи вищої освіти у забезпеченні єдності судової практики у кримінальних справах; єдність судової практики в кримінальних справах щодо тероризму; політична корупція як фактор єдності судової практики в Україні; критерії оцінки якості кримінального законодавства України. Ряд інших, не менш цікавих та важливих питань, буде обговорено у другий день наукового форуму, 26 жовтня.

Відділ зв'язків з громадськістю ЛьвДУВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ