У 210 луцьких багатоповерхівках будуть облаштовані індивідуальні теплові пункти

У 210 луцьких багатоповерхівках будуть облаштовані індивідуальні теплові пункти

29.10.14 17:07 0 923
Про це наголосила заступник міського голови Лариса Соколовська під час шньої оперативної наради. “Минулого тижня у нашому місті відбулася значна подія — підписання одночасно двох договорів, що стосуються реалізації Проекту модернізації системи централізованого теплопостачання міста Луцька. Це - кредитний договір між ДКП “Луцьктепло” та Європейським банком реконструкції та розвитку на 10 млн євро, договір гранту між ДКП “Луцьктепло”, Луцькою міською радою та Європейським банком реконструкції та розвитку щодо інвестиційного гранту від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля — 4 млн євро”, - зауважила вона.

Цьому передувала протягом близько двох з половиною років спільна та копітка робота щодо отримання кредитних та грантових коштів на модернізацію системи теплопостачання міста. Оцінювала технічний та економічний стан підприємства датська компанія “Рамболь”, що разом з працівниками ДКП “Луцьктепло” вивчили стан усіх будинків міста.

До слова, підприємство “Луцьктепло” - 63 котельні, що в основному збудовані в 70-х роках, 205 котлів, 52 центральних теплових пунктів, 1 — індивідуальний тепловий пункт, при чому майже 84% теплових мереж у місті — у ветхому стані. “Тому ці угоди якраз на часі”, - наголосила вона.

За словами Лариси Соколовської, ці кошти розподілять таким чином: встановлення індивідуальних теплових пунктів; виведення з експлуатації підвальних котелень, що на зараз є близько 12-ти; заміна котельного обладнання; модернізація котелень та центральних теплових пунктів; ремонт та заміна магістральних теплових мереж, встановлення перемичок, частково заміна внутрішньодворових теплових мереж; встановлення нового котла, що працюватиме на біомасі; а також встановлення дистанційного контролю та моніторингу.

“4 млн євро — грант, кошти будуть спрямовані на встановлення котельні на альтернативному виді палива”, - зауважила заступник міського голови, а також додала, що цей вид палива дозволяє значно економити і в шніх умовах користується попитом.

Проект реалізовуватиметься протягом 3-х років. Перші роки підприємство «Луцьктепло» виплачуватиме лише відсотки за користування кредитом без погашення тіла кредиту. Кредитні ж кошти повертатимуться за рахунок економії від впроваджених заходів з модернізації системи теплопостачання. Додаткові кошти не залучатимуться.

“По кожній мережі розроблена програма. Наше місто відзначили, як одне з найефективніших, що працює у цьому напрямку. Переконана, що цей проект успішно реалізовуватиметься”, - наголосила Лариса Сколовська.

Міський голова Микола Романюк зауважив, що встановлення індивідуальних теплових пунктів дозволить мешканцям цих будинків зменшити використання обсягів теплоносія, а відповідно й оплату за нього. До слова, ІТП будуть встановлені у багатоквартирних будинках, розміщених у 33-му та 40-му мікрорайонах міста; у котельні на вул. Боженка, 34, - котел на альтернативному паливі потужністю 2,5 МВт. Для його функціонування можна буде використовувати деревину та палети. Також у рамках проекту буде замінено 13 кілометрів трубопроводів розподільних мереж на попередньо ізольовані труби.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ