На Житомирщині досліджують 120-річну трипільську культуру

На Житомирщині досліджують 120-річну трипільську культуру

29.10.14 15:03 0 638
З метою популяризації трипільської культури 28 жовтня в селі Городське Коростишіського району відбувся науково-практичний семінар «Українсько-трипільський центр на Житомирщині». Та передусім організатори заходу прагнуть у майбутньому створити в області навчально-мистецький туристично-інформаційний центр «Дивосвіт Трипілля».

Участь у роботі семінару брали заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута, директор департаменту сім'ї, молоді та спорту облдержадміністрації Світлана Гресь, місцева інтелігенція, краєзнавці, студенти-історики та учні Городської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

У своєму виступі Ярослав Лагута акцентував: «Якщо людина не знає свого минулого, не цікавиться ним, тоді вона немає майбутнього. Тому дуже важливо, що цей семінар об'єднав досвідчених науковців і молодих дослідників. Представлені знахідки та реконструкції приваблюють навіть сучасних дітей, викликаючи у них інтерес до історії».

У свою чергу Світлана Гресь додала, що такі заходи необхідно зробити традиційними, аби залучати до наукових досліджень молодь нашого регіону.

Захід було присвячено 70-річчю з дня смерті українського письменника, громадського діяча та археолога Олега Ольжича. У такий спосіб організатори вирішили вшанувати пам'ять нашого відомого земляка зовсім невипадково. Адже Олег Ольжич досліджував поселення трипільської культури на теренах України. Зокрема 2004 року у Чернівцях вийшло друком україномовне перевидання його монографії «Шипинці. Мистецтво та знаряддя неолітичного селища».

Екскурс в історію розвитку трипільської культури на території села Городське зробила заступник директора місцевої загальноосвітньої школи Валентина Кравченко. Науковець розповіла, що село Городське є одним із найдревніших на Житомирщині. За її словами, найбільше пам'яток часів трипілля було знайдено на місцевій Червоній горі. Це поселення ввійшло в історію під такою назвою, бо там зосереджені найбільші поклади червоної глини. Загалом же, на Житомирщині налічується 55 поселень трипільської культури.

Керівник культурно-мистецького центру «Поліська хата» Інна Величко зі свого боку наголосила, що село Городське є родзинкою туристичного маршруту Житомирщиною.

З унікальними реконструкціями трипільської культури ознайомила учасників семінару член Спілки народних майстрів України, ініціатор створення музею «Дивосвіт Трипілля» Людмила Смолякова. Наразі в Україні одночасно працюють чотири її тематичних виставки, частину експонатів вона й представила у Городському. Людмила Смолякова заразом представила й колекцію тарілок зі знаками трипільської культури, які свого часу систематизував ще Олег Ольжич. Майстриня також нагадала, що трипільську культуру в Україні вперше було досліджено 120 років тому.

У рамках семінару «Українсько-трипільський центр на Житомирщині» присутнім було продемонстровано колекцію одягу, виконаного у трипільському стилі. Також під час заходу відбулася презентація виставки «На трипільській землі» заслуженого художника України Юрія Камишного.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Житомирщині ...
Наступна новина: Тернополяни перерахували ...

КОМЕНТАРІ