У Хмельницькому свідома молодь проводить профілактичну роботу серед однолітків

У Хмельницькому свідома молодь проводить профілактичну роботу серед однолітків

29.10.14 15:42 0 621
В обласному центрі з'явилось громадське об'єднання, яке бореться із курінням та розпиттям алкогольних напоїв на вулицях міста. Міліціонери ініціативу підтримують.

Ідея створити об'єднання, яке б слідкувало за недопущенням куріння і вживання спиртних напоїв у громадських місцях, належить трьом друзям — Олександру Білінському, Дмитру Лазарчуку і Дмитрові Щавінському. Вони організовують вечірні рейди по місцях, в яких, зазвичай, збираються компанії аби відпочити і розслабитись за пляшкою алкоголю і палінням.

— Бажання займатись цієї справою з'явилось тоді, коли ми, прогулюючись в центрі міста, побачили картину, коли молода сім'я розпивала алкогольні напої, а мама в цей момент, годуючи маленьку дитину, палила цигарки, — розповідає Олександр Білінський. — Побачене нас дуже шокувало, адже, відразу ми подумали про дитину, якій це шкодить.

Згодом вирішили, чому б не долучати до цієї справи ще людей, — каже інший активіст Дмитро Лазарчук. — Разом ми почали проводити перевірки в різних мікрорайонах Хмельницького. Починали з парків і слідкували за тим, щоб хмельничани не порушували громадський порядок, проводили з ними профілактичні бесіди.

За час створення групи, активісти провели вже 4 рейди по різним мікрорайонах міста — Озерна, Ракове, Південно-Західний.

— На перевірку виходимо біля сьомої години вечора і до 22:00-23:00 години, — каже Дмитро. У вихідні рейди проводимо з 16-ї години.

Як розповідають хлопці, обмежень щодо кількості учасників немає. Якщо є бажаючі, то вони можуть одразу приєднатись до акції.

— Після першого виходу до нас додалось багато хлопців, які виявили бажання брати в цьому участь, — кажуть друзі. — Спочатку нас було восьмеро, згодом людей долучалось все більше. Минулого разу нас зібралось 16 чоловік.

Хлопці кажуть, що на рейди вони йдуть без документів, адже їхня організація є самовільною. Мають лише роздруківку із законами для того, щоб інформувати людей про правопорушення. У Південно-Західному відділі міліції таку ідею активістів підтримали, адже, людей зараз не вистачає. Тому, в наступні рейди хлопці будуть ходити із представниками патрульної служби.

— Окрім цього, завжди стараємось фіксувати на відео все, що відбувається під час перевірок, — кажуть хлопці. — Ми готові до того, що люди можуть реагувати агресивно, буває і таке, що спеціально провокують. Тому, в разі потреби, будемо мати підтвердження. Хоча, як кажуть активісти, про жодні силові методи не йдеться — все буде вирішуватись словами.

Як розповідає начальник Хмельницького міського відділу міліції Василь Птащук, спочатку правоохоронці підходять до порушника, який, до прикладу, курить у громадському місці, і роблять зауваження, але якщо людина не розуміє, то міліціонери таких людей затримують і складають протокол.

— Першого разу — це попередження або штраф у розмірі 17 гривень. Загалом, за місяць таких порушень в одному мікрорайоні може бути 3-5, іншого разу — 10. Тобто, за місяць подібних справ буває 80-100, — пояснює начальник Хмельницького міськвідділу міліції.

Як каже міліціонер, дозвіл хлопцям, які проводять такі рейди, потрібен лише в тому випадку, якщо б вони затримували громадян. В іншому разі вони можуть проводити профілактичні бесіди як активісти і як прості громадяни.

— Будь-яка людина, яка побачить, що хтось палить у громадському місці, може зробити зауваження. — Таку ініціативу я підтримую — каже Василь Птащук. — Те, що хлопці будуть співпрацювати із патрульною службою — хороша ідея.

Анастасія БЕВЗ
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Житомирщина на 100% ...

КОМЕНТАРІ