Історики з Польщі та України радилися,як зберегти історичні пам`ятки

Історики з Польщі та України радилися,як зберегти історичні пам`ятки

29.10.14 20:17 0 657
Перспективи співпраці між представниками України та Польщі, зокрема у сфері відновлення старовинних пам`яток, які пов`язані з історією обох народів, обговорили у рамках круглого столу істориків- представників двох країн, який відбувся 25 жовтня у Збаразькому замку.

Захід провели у рамках відзначення річниці історичної битви під Годовом, яка відбулася 1694 року у с. Годів Збаразького району.

Участь у круглому столі взяли генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Беати Бживчи, радник міністра Республіки Польща у Києві Герард Покрушинський, голова Тернопільської облдержадміністрації Олег Сиротюк, представники фонду MOSTY (Варшава), професори та доктори наук.

Очільник Тернопільщини Олег Сиротюк наголосив, що керівництво області різними способами готове сприяти налагодженню співпраці у різних площинах між двома народами.

«Історія українців та поляків має багато спільних традицій та цінностей, - констатував Олег Сиротюк. –Для нас, українців, Польща є взірцем для наслідування європейського вибору та його реалізації. Тому обмін ресурсами та досвідом є невід`ємною складовою розвитку стосунків між двома країнами. Ми були свідками відкриття памятника Битви під Годовим, де переплелись наші історичні події. Сподіваюся, наша співпраця у сфері відновлення пам`яток історичної спадщини, які пов`язані з історією двох народів, має перспективу і буде корисною».

Популяризація історичних місць є одним із пріоритетних завдань керівників краю, наголосив заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Леонід Биюра. Тернопільщина повинна стати туристичнго привабливою не лише для жителів краю, а й сусідів з інших областей та інших країн.

«Багато пам`яток є у занедбаному стані, - додав він. – Один із варіантів повернення їх в культурний обіг є об`єднання зусиль державного бюджету та коштів меценатів. У наших планах – ремонт доріг, які ведуть до пам`яток, а також проведення туристичного знакування. Відтак, жителі усієї України дізнаються про перлини нашої області».

Після заходу Фонд «Мости» презентував проект «Національний заповідник «Замки Тернопільщини» - перспективи співробітництва.

Після круглого столу відбулися показові виступи гусарів та козаків, а також семінар для реконструкторів, під час якого демонстрували одяг для екіпірування 17 століття.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Рівному 29 жовтня ...
Наступна новина: У Львові постраждали двоє ...

КОМЕНТАРІ