Чернігів: Діяльність центру соціальних служб для сім’ї,дітей та молоді зосереджена на якісному наданні всього спектру соціальних послуг

Чернігів: Діяльність центру соціальних служб для сім’ї,дітей та молоді зосереджена на якісному наданні всього спектру соціальних послуг

30.10.14 10:09 0 894
Про роботу Чернігівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді з сім'ями, які опинилися у складних життєвих обставинах доповіла на розширеній нараді директор закладу Тетяна Кузнецова-Молодчая.

Реалізуючи в місті державну сімейну політику, керуючись Законом України «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю», положеннями Національної стратегії профілактики соціального сирітства до 2020 року, Державною програмою підтримки сім'ї до 2016 року, Чернігівський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді зосереджує основну увагу на підтримку родин, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Головне завдання центру – професійна допомога клієнтам у визначенні причин власних проблем і подальший спільний пошук можливостей для їхнього вирішення шляхом надання комплексу соціальних послуг (психологічних, юридичних, соціально-педагогічних, інформаційних, соціально-медичних, соціально-економічних).

Для забезпечення комплексної допомоги сім'ям та особам, які опинилися в складних життєвих обставинах, відпрацьовано механізм співпраці ЧМЦСССДМ з відділом у справах сім'ї та молоді міської ради; службами у справах дітей, управліннями праці та соціального захисту населення Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад; управліннями освіти та охорони здоров'я, міським відділом внутрішніх справ, відділом звернень громадян Чернігівської міської ради, кримінальною міліцією, кримінально-виконавчою інспекцією, центром зайнятості, обласним центром соціально-психологічної допомоги, обласним центром «Батьки й дитина разом», обласним соціальним гуртожитком; іншими державними установами; громадськими організаціями, які надають соціальні послуги.

З метою проведення комплексної, ґрунтовної роботи міським ЦСССДМ ведеться облік сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, інформація до якого надходить як із державних установ (служб у справах дітей, відділу у справах сім'ї та молоді, медичних та навчальних закладів, управлінь праці та соціального захисту населення тощо), недержавних організацій, а також особисто від громадян міста.

У ІІІ кварталі 2014 року на обліку центру перебувають 497 родин та осіб , в яких виховується 730 дітей. За аналогічний період минулого року на обліку перебувало 523 сім'ї, де виховувалося 638 дітей.

За словами Т. Кузнецової-Молодчої, проблеми цієї категорії громадян вивчалися під час соціальних інспектувань та розглядалися на міській координаційній раді з питань соціального супроводу сімей у складних життєвих обставинах. Рішенням ради рекомендується взяти родини під соціальний супровід або надавати комплекс соціальних послуг (в залежності від складності проблем та бажання сім'ї щодо здійснення соціального супроводу).

Так, у 2012 році проведено 15 засідань координаційної ради, на яких розглянуто проблеми 357 сімей та осіб, в 2013 році - 22 засідання координаційної ради, розглянуто проблеми 978 осіб та родин. За 9 місяців 2013 року – 19 засідань, на яких розглянуто проблеми 701 родини та особи, відповідно за аналогічний період 2014 року – 11 засідань, розглянуто проблеми 545 сімей та осіб.

У 2012 році здійснено 618 соціальних інспектувань, у 2013 році - 2083, за три квартали 2013 року проведено 1381 соціальне інспектування, за відповідний період 2014 року –1576.

Протягом трьох кварталів 2013 року під супроводом центру перебувало 432 сім'ї та особи, де виховувалося 476 дітей. За аналогічний період 2014 року супроводом центру охоплено 354 сім'ї, в яких виховується 471 дитина, та 28 осіб.

Директор центру підкреслила, що середньооблікова чисельність працівників центру за 9 місяців 2013 року складала 64 одиниці, а за аналогічний період 2014 року – 32 (штатна чисельність 13 працюючих).

Протягом звітного періоду члени цих родин та особи отримали 26164 соціальні послуги. Переважно це соціально-педагогічні, соціально-медичні, психологічні та юридичні послуги.

На виконання наказу Міністерства України у справах молоді та спорту, Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Інструкції щодо порядку взаємодії структурних підрозділів, відповідальних за реалізацію державної політики щодо попередження насильства в сім'ї, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та відповідних підрозділів органів внутрішніх справ з питань здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї» у місті відпрацьовано механізм співпраці відповідних структур задля своєчасного виявлення фактів насильства або жорстокого поводження з дітьми

У 2012 році зафіксовано 19 звернень із питань сімейного насильства та надано 138 соціальних послуг, у 2013 році зафіксовано 11, надано 67 соціальних послуг. За 9 місяців 2013 року - 26 звернень. Члени сімей отримали 272 послугу. За три квартали 2014 року – 209 заяв щодо сімейного насильства та 40 - жорстокого поводження з дітьми, надано відповідно 962 соціальні послуги. Підтверджених фактів вчинення насильства 177. В основному, це насильство у відношенні до жінок з боку чоловіків, які зловживають алкогольними напоями, у результаті якого також страждають діти.

Завдання спеціалістів центру – допомогти жертвам та тим, хто вчинив насильство, зрозуміти причини негативного явища, змінити стереотипи у відношенні до проблеми, налагодити міжособистісні стосунки. За необхідності, до соціальних інспектувань та спільного вирішення проблем залучаються представники органів внутрішніх справ та служб у справах дітей.

Аналіз динаміки збільшення виявлених фактів вказує на масштабну інформаційно-роз'яснювальну роботу серед населення міста, реагування громади до найменших проявів насильства.

З метою попередження відмов від новонароджених дітей, профілактики безвідповідального батьківства при Чернігівському пологовому будинку працює Консультаційний пункт міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

У тісній співпраці з медичними працівниками психолог та юрист центру оперативно реагують на повідомлення та проводять індивідуальну роботу з жінками-породіллями, за необхідності, встановлюють контакти з їхніми родичами, співпрацюють із спеціалістами інших районів області.

Якщо за три квартали 2013 року лише одна жінка мала намір відмовитись від дитини і зробила це, попри зусилля спеціалістів центру, то з початку 2014 року таких жінок зафіксовано 8, із них відмовилися від дітей лише 4, решта – змінили думку й залишили дітей у родині.

Крім того, налагоджена робота з жіночими консультаціями. Так, від них за 2013 рік надійшло 13 повідомлень, а за три квартали 2014 року - 6 повідомлень щодо вагітних жінок, які безвідповідально ставилися до свого здоров'я та здоров'я ненародженої дитини. Всі вищезазначені особи проінспектовані за місцем проживання, їм надано комплекс соціальних послуг.

Проблема соціального сирітства (сирітство при живих батьках) - це, в першу чергу, порушення прав дітей на сімейне виховання з боку самих батьків, яке призводить до надзвичайного негативного їх психологічного стану, різних порушень у розвитку. Тому перед соціальною службою стоїть завдання профілактики соціального сирітства, раннього виявлення асоціальної поведінки батьків.

За інформацією Т. Кузнецової-Молодчої, загальна кількість сімей, в яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов'язків, що перебувають на обліку в міському центрі СССДМ – 58, в них дітей – 107. Протягом звітного періоду в результаті проведеної роботи в 53 сім'ях, діти залишились у біологічній сім'ї, в них кількість дітей, щодо яких існував ризик вилучення з сім'ї складає 101.

«Реальним результатом роботи працівників центру є той факт, що протягом 2013 року та за три квартали 2014 року у м. Чернігові жодна дитина не потрапила до інтернатного закладу», - наголосила директор.

Збільшується кількість звернень і повідомлень щодо неповнолітніх та молоді, які перебувають чи звільнилися з місць позбавлення волі, а також тих, які відбувають покарання без позбавлення волі. У 2012 році 221 клієнту цієї категорії надано 546 послуг, у 2013 році 312 клієнтам надано 1735 послуг. За три квартали 2013 року 900 послуг надано 245 особам, за 9 місяців 2014 року 1511 послуг отримали 449 клієнтів.

У роботі з особами, які перебувають у конфлікті із законом, працівники центру професійно підходять до визначення потреб у наданні комплексу соціальних послуг вищезазначеної категорії клієнтів і сприяють:

* зміцненню родинних та суспільно корисних зв'язків;

* вирішенню питань трудового і побутового влаштування, отримання паспорта та реєстрації;

* адаптація в соціумі, попередження скоєння повторного злочину.

З метою підтримки сімей та осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах, міським ЦСССДМ налагоджено тісну співпрацю з обласними закладами соціального спрямування. Так за 2012 рік до Чернігівського обласного центру соціально-психологічної допомоги –3 сім'ї, обласного соціального центру матері і дитини «Батьки й дитина разом» –3 особи. У 2013 році до Чернігівського обласного центру соціально-психологічної допомоги –13 сімей, до обласного соціального центру матері і дитини «Батьки й дитина разом» –4 особи; до обласного соціального гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – 1 особа.

За три квартали 2014 року до Чернігівського обласного центру соціально-психологічної допомоги направлено 11 сімей та осіб, до обласного соціального центру матері і дитини «Батьки й дитина разом» - 3 особи.

Усього за 2011 рік до «Служби соціальної підтримки сімей» центру звернулося 1820 клієнтів, які отримали 6958 соціальних послуг (з них 2594 – із проблем сім'ї). За 2012 рік відповідно 34743 клієнти та 66292 послуги (26319 послуг – з проблем сім'ї). За 9місяців 2013 року - 21490 клієнтів отримали 97161 соціальну послугу, за три квартали 2014 року – 8858 клієнтів, яким надано 57 412 послуг.

У порівнянні з І півріччям 2013 року кількість клієнтів , які звернулися до «Служби соціальної підтримки сімей» центру зменшилась. Це пояснюється тим, що основну увагу центр зосередив саме на якості надання послуг. Проявляється динаміка збільшення об'єму наданих послуг: у І півріччі 2013 року він становив 4,5 послуг, а у І півріччі 2014 року - 6,5 соціальних послуг у розрахунку на 1 клієнта.

Т. Кузнецова-Молодча поінформувала, що протягом звітного періоду до Центру звернулися 155 сімей, в них 135 дітей, – вимушених переселенців із Донецької та Луганської областей. З тимчасово окупованої території - 17 сімей та осіб, в них 15 дітей. Всі родини отримували соціальні послуги, а саме: забезпечувалися гуманітарно-речовою допомогою, засобами гігієни, скеровувалися до громадських та благодійних організацій, відділу звернень громадян та соціальних питань міської ради. Їм надавалися психологічні послуги з метою мінімізації психологічного стресу, адаптації до нового соціуму. Загалом, вищезазначеним родинам надана 1241 соціальна послуга.

Спеціалісти ЧМЦСССДМ надають психологічну допомогу учасникам АТО при їх особистому зверненні. Три сім'ї перебувають під соціальним супроводом працівників центру.

Комплексне вирішення проблем сімей із дітьми військовослужбовців, які загинули в зоні АТО, залишається одним із пріоритетних напрямків роботи щодо підтримки сімей. Протягом вересня-жовтня, спільно з представниками управлінь праці та соціального захисту населення Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад проінспектовано 12 родин, члени яких загинули у ході проведення антитерористичної операції, надані 53 соціально-педагогічні, психологічні, інформаційні, юридичні послуги цим сім'ям.

У полі зору працівників міського ЦСССДМ перебуває 135 осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, їм надано 1007 соціальних послуг; 242 дитини-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, яким надано 968 послуг.

З метою соціальної адаптації до самостійного життя працівниками центру здійснено стовідсоткове охоплення груповою роботою дітей-сиріт серед старшокласників інтернатних закладів.

«Трансформація українського суспільства у напрямі всесвітньо визнаних демократичних стандартів зумовлює актуальність удосконалення соціальної роботи з сім'ями, які виховують дитину-інваліда та з особами, які мають функціональні обмеження», - акцентувала увагу директор Центру.

Протягом 9 місяців 2014 року послугами Чернігівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді було охоплено 1220 осіб з особливими потребами: з них 392 – дитини (385 сімей, в яких виховуються діти-інваліди), 828 - повнолітніх осіб (у тому числі 759 осіб віком від 18 до 35 років).

За звітний період названій категорії клієнтів було надано 7065 індивідуальних послуг (сім'ям з дітьми – 4007 та 3058 - повнолітнім особам, у тому числі 2858 соціальних послуг особам віком від 18 до 35 років).

Під соціальним супроводом центру перебувало 28 сімей, де виховується 29 дітей-інвалідів, в ході якого було надано 1874 соціальні послуги, й 12 осіб, які мають функціональні обмеження (віком від 18 до 35 років), яким було надано 516 соціальних послуг.

Чернігівським міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді протягом трьох кварталів 2014 року проведено 20 засідань творчої майстерні при клубному об'єднанні для дітей та молоді з обмеженими функціональними можливостями.

У переліку соціальних проблем, які вирішують працівники міського центру СССДМ є проблема ВІЛ-інфекції та СНІДу. Особливо загрозливим є той факт, що епідемія поширюється переважно в молодіжному середовищі.

Родини, в яких є ВІЛ-позитивні, відносяться до родин із медико-соціальними проблемами. Але, на відміну від сім'ї з дитиною-інвалідом чи сім'ї з проблемою алкоголю, де життєдіяльність її членів обмежена внаслідок фізичної або психічної хвороби і виникає потреба в соціальній адаптації, сім'ї з ВІЛ обмежені в життєдіяльності більшою мірою штучно, внаслідок стигматизації у суспільстві.

Важливим напрямком діяльності центру є здійснення просвітницько-профілактичної роботи щодо попередження складних життєвих обставин. У 2012 році проведено 55 групових заходів з питань підготовки молоді до сімейного життя, відповідального батьківства, надано 1644 послуги (у т.ч. з питань профілактики насильства в сім'ї 20 заходів, надано 696 послуг). За 9 місяців 2013 року проведено 19 групових заходів для 474 особи, серед них 13 заходів із питань профілактики вчинення насильства для 341 особи. Протягом звітного періоду 2014 року проведено 46 групових заходів для 1063 осіб, з них 23 заходи з питань профілактики вчинення насильства для 498 осіб.

Загалом із початку 2014 року груповою роботою охоплено 8207 осіб.

В активі центру завжди важливу роль відігравала внутрішня та зовнішня соціальна реклама, яка розповсюджувалася серед різних категорій населення, а також розміщувалася на рекламних носіях вулиць міста та у «Вікнах соціальної реклами» в 89 навчальних та дитячих закладах. Це наклейки, листівки, постери, кишенькові брошури.

У 2012 році було виготовлено 9 видів продукції, понад 12 000 примірників. У 2013 – 18 видів соціальної реклами зазначеної тематики в кількості 58890 примірників. Протягом 9 місяців 2014 року через відсутність бюджетних призначень випуск соціальної реклами не здійснювався.

Дієвими партнерами ЧЦСССДМ у наданні допомоги сім'ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, є 16 громадських та релігійних організацій. Вони долучаються до вирішення проблем конкретних сімей: надання тимчасового притулку, гуманітарної допомоги, оформлення тимчасової реєстрації.

Т. Кузнецова-Молодча зазначила, що соціальна робота з сім'ями, які опинилися у складних життєвих обставинах, є пріоритетним напрямком діяльності міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Система комплексних заходів тривалої допомоги сім'ям із метою їхнього збереження, відновлення родинних стосунків, захисту і реалізації прав членів у родині та її прав у суспільстві – мета соціальної роботи з родинами колективу закладу.

Враховуючи, що одним із напрямів забезпечення державної підтримки сім'ї є організація системної соціальної допомоги родинам, зокрема тим, які опинилися в складних життєвих обставинах, у подальшій роботі центру СССДМ з названою категорією клієнтів, актуальними залишаються питання:

* переорієнтація соціальної підтримки родини на профілактику попередження сімейного неблагополуччя на противагу боротьбі з його наслідками;

* забезпечення комплексного підходу до здійснення соціального супроводу із залученням суб'єктів соціальної роботи у подоланні складних життєвих обставин в інтересах окремої сім'ї.

У травні Управлінням сімейної політики та соціальних послуг Департаменту сім'ї та дітей Мінсоцполітики проведено перевірку діяльності Чернігівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді щодо попередження насильства в сім'ї, ухиляння від виконання батьківських обов'язків. Результат перевірки – без зауважень, рекомендовано позитивний досвід роботи вивчити і узагальнити на рівні обласного ЦСССДМ.

У жовтні перевірка проведена державною навчально - науковою установою «Академією фінансового управління» Міністерства фінансів України. Вивчали питання надання соціальних послуг у межах програми «ЮНІСЕФ». За підсумками перевірки подякували за роботу та за сприяння у проведенні досліджень.

Робота центру систематично висвітлюється в засобах масової інформації та на міських сайтах.

За матеріалами ЦСССДМ
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Працівники оперативних ...
Наступна новина: Хмельницька область: ...

КОМЕНТАРІ