У Львівській області 29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом

У Львівській області 29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом

30.10.14 17:11 0 765
29 жовтня, Всесвітній день боротьби з інсультом. Вперше його відзначили у 2006 році за ініціативи Всесвітньї організації інсульту (WSO).

Інсульт – гостре порушення мозкового кровообігу, що спричиняє ушкодження тканин мозку і розлади його функцій. До інсультів належить інфаркт мозку, крововилив у мозок і субарахноїдальний крововилив. Інсульт – друга за частотою причина смерті людей в усьому світі й основна причина довготривалої непрацездатності.

Найчастіше інсульт стається у людей похилого віку, осіб з артеріальною гіпертонією, захворюванням серця, цукровим діабетом, курців.

Україна посідає одне з перших місць у Європі за показниками цереброваскулярної захворюваності та смертності від інсульту, що створює велике навантаження на систему охорони здоров'я, соціального забезпечення, економіку та все суспільство.

Згідно з офіційною статистикою, щороку у мешканців нашої держави стається 100-110 тис. інсультів (понад третина з них – у людей працездатного віку), 30-40 % хворих на інсульт помирають впродовж перших 30 днів і до 50 % – впродовж року від початку захворювання, 20-40 % хворих, що вижили, стають залежними від сторонньої допомоги (12,5 % первинної інвалідності), і лише близько 10 % повертаються до повноцінного життя.

За повідомленням головного лікаря Львівського обласного державного клінічного лікувально-діагностичного кардіологічного центру Степана Павлика, в 2013 році у Львівській області зареєстровано 605031 особу з гіпертонічною хворобою, що становить 296,75 на 1000 дорослого населення. З інсультами (всі форми) в області зареєстровано 4119 осіб. А померло від цієї хвороби у Львівській області в минулому році 1554 особи.

За сумною статистикою, лише за 9 місяців 2014 року в області з інсультами (всі форми) зареєстровано 3098 осіб, а померло – 1183 особи.

При навіть малій підозрі на інсульт необхідно негайно звернутись за екстреною медичною допомогою.

Пацієнтів із симптомами інсульту потрібно без зволікання доставити в найближчий медичний заклад для виконання екстреної терапії і необхідної медичної допомоги.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ